02 / 05 / 2024

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon tahminleri geride bıraktı!

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon tahminleri geride bıraktı!

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon Haziran ayında yapılan bütün tahminleri aşarak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek haftaki toplantıda faiz artıracağı beklentisini güçlü hale getirdi.



Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin Haziran ayı ile ilgili enflasyon verilerini açıkladı. Paylaşılan verilere göre enflasyon yıllık bazda beklentilere paralel yüzde 6,1’den yüzde 5,5’e kadar geriledi. Manşet enflasyon ise Ekim ayında yüzde 10,6 ile zirve yapmıştı.

Aylık enflasyon revize edilmeyerek yüzde 0,3 oranında bırakıldı. Çekirdek enflasyon ise Haziran ayında yüzde 5,4’ten yüzde 5,5’e yukarı doğru revize edildi. Çekirdek TÜFE ise Mayıs ayında yüzde 5,3 olarak gerçekleşmişti. Çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü revizyon sürpriz olarak değerlendirilirken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek hafta yapacağı toplantıda faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini daha da güç kattı. ECB yetkililerinden Klaas Knot yaptığı açıklamada Temmuz’dan sonra da faiz artırımı yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu söylemişti.

 


Geri Dön