28 / 04 / 2024

Euro Bölgesi'nde enflasyon Temmuz'da yıllık bazda yükseldi!

Euro Bölgesi'nde enflasyon Temmuz'da yıllık bazda yükseldi!

Temmuz'da bir önceki aya oranla yüzde 0,1 gerileyen Euro Bölgesi'ndeki enflasyon rakamları yıllık olarak ise yüzde 5,3 seviyesinde belirlendi.



Avrupa İstatistik Ofisi, Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin Temmuz ayına ait enflasyon rakamlarını açıkladı. Elde edilen verilere göre, Euro Bölgesi'nde Haziran'da yüzde 5,5 olan yıllık enflasyon, Temmuz ayında yüzde 5,3 olarak belirlendi.

Euro Bölgesi'nin öncü tahminlerinde ise Temmuz ayı enflasyonu yıllık yüzde 5,3 olarak gösterilmişti. Böylece nihai veriler öncü verileri teyit etmiş oldu. Euro Bölgesi'nde temmuzda enflasyon, bir önceki aya oranla yüzde 0,1 küçüldü.

AB’DE YILLIK YÜZDE 6,1 OLDU

Avrupa Birliği’nde ise Haziran ayında yüzde 6,4 olan yıllık enflasyon, Temmuz'da yüzde 6,1 olarak ölçüldü. Enflasyon, 2022 temmuz ayında Euro Bölgesi'nde yüzde 8,9, AB'de ise yüzde 9,8 düzeyindeydi.

Euro Bölgesi nde enflasyon Temmuz da yıllık bazda yükseldi!

Euro Bölgesi'nde ölçülen enflasyonu oluşturan kalemler şöyle belirlendi: Yüzde 2,47 hizmetler, yüzde 2,2 gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 1,26 enerji dışı sanayi ürünleri. Ülke bazında ise yıllık enflasyon rakamları şöyle gerçekleşti: Macaristan yüzde 17,5, Polonya ve Slovakyayüzde 10,3, Çekya yüzde 10,2 ve Romanya yüzde 8,9. Enflasyon, ilgili dönemde Almanya'da yüzde 6,5, İtalya'da yüzde 6,3 ve Fransa'da yüzde 5,1 olarak belirlendi.

İNŞAAT ÜRETİMİ GERİLEDİ

Bloomberght.com’un haberine göre Avrupa İstatistik Ofisi’nin, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'nin Haziran ayına ilişkin inşaat üretim verilerine göre de inşaat üretimi, Haziran ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 1 azaldı.

Avrupa Birliği’nde inşaat üretimi, Haziran ayında önceki aya oranla yüzde 0,6 düşerken, 2022'nin aynı dönemine göre aynı düzeyde seyretti.

AB ülkeleri içinde Haziran ayında inşaat üretiminde önceki aya oranla en fazla artış Romanya'da gerçekleşti ve yüzde 3,6 oldu. Yüzde 3 ile İsveç ve yüzde 2,5 ile de Çekya bu ülkeyi takip etti. En fazla düşüş ise yüzde 2,8 ile Almanya'da meydana geldi. Yüzde 2,5 ile Fransa, yüzde 1,4 ile Macaristan ve Slovakya bu ülkenin arkasında sıralandı.

Yıllık bazda ise inşaat üretimi Slovenya'da yüzde 24,9, Romanya'da yüzde 15,3 ve İspanya'da yüzde 9,5 oranında yükselirken, Finlandiya'da yüzde 5,2, Macaristan'da yüzde 3,9 ve Avusturya'da yüzde 3,3 azaldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön