Ekonomi

Euro, Sterlin, Japon Yeni, Çin Yuanı, Türk Lirası... Dolar resmen meydan okuyor

Dolar endeksi 20 yıl aradan sonra zirveye yükselirken gelişmiş ülkelerin para birimlerine karşı hızlıca yükseldi. Euro, Sterlin, Japon Yeni, Çin Yuanı, Türk Lirası'na dolar resmen meydan okuyor... Zirveninn gelmesi ile diğer para birimleri dolar kaşrısında düşmeye başladı

Dolar endeksi 20 yıldan sonra ilk defa zirye yükseldi. Zirveninn gelmesi ile diğer para birimleri dolar kaşrısında düşmeye başladı. Dolar resmen Euro, Sterlin, Japon Yeni, Çin Yuanı, Türk Lirası'na meydan okuyor. 

Dolar/TL kuru yıl başından bu yana yüzde 40 yükseldi. Savaşa ve onlarca yaptırıma karşı ise sadece Rus Rublesi dolar karşısında tek değer kazanan para birimi oldu. 

Enflasyona karşı sert faiz artırımlarını uygulayan ABD Merkez Bankası Fed’in adımları, Avrupa’daki enerji krizinin bölgeyi resesyona sürüklemesi dolar endeksinde son yılların zirvesini getirdi.

Euro dolar karşısında tarihi dip seviyeyi gördü. Euro paritesi 0,98 seviyesi ile en dip rakama ulaştı. Sadece euro değil, sterlin, Japon Yeni, Rus Rublesi, Çin Yuanı ve Türk Lirası da dolar karşısında değer kaybeden para birimleri oldu.

EURO DOLAR KARŞISINDA ERİDİ

Euro dolar paritesi çarşamba günü Almanya’da sanayi üretiminin beklendiği kadar daralmaması hem de Euro Bölgesi 2. çeyrek GSYH’sinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle 0,9929 düzeyine kadar yükselse de, düşük seyrine devam ediyor.

KRİTİK KARAR BEKLENİYOR

Bugün saat 15:15'te Avrupa Merkez Bankası (ECB)  faiz kararını açıklayacak. ECB’de şu anda faiz yüzde 0 düzeyinde ve bugünkü toplantıda bir sürpriz olmazsa 75 baz puan artırım yapılacak.

STERLİN DİP SEVİYELERDE

Sterlin, yeni Başbakan Liz Truss’un gelecek 18 aylık dönemde hükümetin 200 milyar sterlin harcama yapmaya hazırlanması ve ülkenin bir resesyona gireceği endişeyile dolar karşısında 2,5 yılın en düşük seviyelerinde işlem görüyor.


JAPON YENİ NE DURUMDA?

Dolar karşısında 24 yılın yeni dip seviyelerine gerileyen Japon yenine ise kabine sekreteri tarafından yapılan açıklamadan sonra bir müdahale gelmesi bekleniyor.

RUS RUBLESİ HALA ŞAMPİYON

Doğalgaz ve petrolde görülen ralliler ile yaptırımları büyük ölçüde bertaraf edebilen Rusya’da ise ruble yılın şampiyonu olarak kalmaya devam ediyor.

Dolar/ruble savaş başlamadan önce 75 düzeylerinde iken, çarşamba itibariyle 60 düzeyinin de altı görüldü.

ÇİN YUANI GERİLEDİ

Çin’in dış ticaret verileri küresel ekonomide görülen yavaşlama dünyanın en büyük ikinci ekonomisini de vurmaya başladığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

 İhracat ağustos ayında frene basarken, ithalat büyümesi neredeyse durma noktasına gelmiş durumda. 

DOLAR TARİHİ REKORU KIRMAK ÜZERE

Bu hafta 18,25 TL seviyelerini test edererek, 18,40 TL olan tarihi zirveye bir adım daha yaklaşan dolar/TL kuru yıl başından bu yana yüzde 40 yükseliş kaydedildi.

Flaş haber... Altının gerçek fiyatı şimdi açıklandı! Görenlerin aklı çıktı

Elinde dolar ve euro olanlar için net tarih verildi! Hemen bakın! Böyle bir seviye görülmedi

Dolar euroya meydan okuyor! Makas gittikçe açıldı! Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek?

Sterlinde 37 yıldan sonra bir ilk yaşanıyor! Kıyamet kopuyor hemen bakın

Euro için asıl rakam bugün belli oluyor! Nefesler tutuldu! Hemen bakın