28 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! İlk konutunuz değilse yeni vergi ödeyeceksiniz! İşte o hesap!

Ev alacaklar dikkat! İlk konutunuz değilse yeni vergi ödeyeceksiniz! İşte o hesap!

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisnası, ilk konut hariç kaldırılıyor. Teklif komisyonda kabul edildi. İşe ev alacakları ilgilendiren o gelişme...



Ekonomi alanında düzenlemeleri kapsayan Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda resmen kabul edildi. 

Peki yeni teklifte neler var? İşte ekonomiye ilişkin torba teklifte yer alan o düzenlemeler...

Ev alacaklar dikkat! İlk konutunuz değilse yeni vergi ödeyeceksiniz! İşte o hesap!

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisnası, ilk konut hariç kaldırılacak. Geçtiğimiz günlerde, ikinci ve sonraki konut alımları için kredi kullanılması durumunda artık yüzde 5 oranında BSMV alınacağı gündeme gelmişti. 

Vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınması ile ilgili maddenin uygulama süresi de 31 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılıyor. 

Kamu İhale Kanunu çerçevesinde kurum ve kuruluşlara şikayet ya da Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ya da yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi durumunda amga vergisinin sözleşmenin hükmünden faydalanılmayan kısmının iadesi yapılabilecek. 

Harçlar Kanunu'nda  bulunan "yola elverişlilik belgeleri" ibareleri "liman çıkış belgeleri" olarak değiştirilecek. 

Yurt dışında verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara  sunulan eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların tamamının, elde edildiği takvim  yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmesi koşulu getirilerek, indirim oranı yüzde 50'den yüzde 80'e yükseltiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'na, istisnadan  yararlanılabilmesi için Türkiye’ye transfer edilmesi gereken kazanç tutarını belirleme yetkisi de tanınıyor. 

Ev alacaklar dikkat! İlk konutunuz değilse yeni vergi ödeyeceksiniz! İşte o hesap!

BSMV'NİN ETKİLERİ NASIL OLACAK? 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, geçtiğimiz gün kaleme aldığı yazısında, şu anda konut kredilerinde faizlerin zaten yüksek olduğuna dikkat çekti ve "BSMV’nin ilk konutlar hariç uygulanmasının yüksek olan faiz ortamında tüketicinin maliyet yüküne etkisi olur" diye konuştu. 

Hepşen, 110 metrekarelik bir konut için ortalama yaklaşık fiyatın 3 milyon TL olduğunu, BDDK’nın 24 Ağustos tarihindeki kredi düzenlemesinden hareketle kişinin ikinci konutu için çekebileceği en yüksek kredi tutarının 675 bin TL olduğunu düşünerek bir hesaplama yaptı. 

Hepşen, "Basit bir hesaplamayla, mevcut düzenlemede 10 sene vadeli kredide toplam maliyet (tahsis ücreti, ekspertiz ücreti ve taşınmaz rehin ücreti dahil olmak üzere) yaklaşık 2,8 milyon lirayken, BSMV’nin alınacak olması ile toplam maliyette 108 bin lira kadar yükseliş yaşanacaktır" dedi. 

Ayrıca Hepşen, yüksek kredi faiz oranı ortamının sürmesi halinde ikinci ve daha fazla konut sahipliği noktasında kullanılacak krediler için etkinin yüksek olacağına dikkat çekti.

5 bin TL emekli ikramiye ödeme tarihleri belli oldu: Çalışan emekliye ikramiye Aralık'ta! İşte ödeme takvimi...

Altın rekora doymuyor! Elinde altını olan hemen baksın! 30 Kasım Perşembe altın fiyatları

Kira tespit davalarında eksik tespit yapılabilir mi?


Geri Dön