Sektörel

Ev alacaklar dikkat! İşte konut kredisinde yeni düzenlemenin detayları!

Ev almak isteyen milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişmenin detaylarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu açıkladı. Peki konut kredisinde hangi düzenlemeler yapıldı? İşte detaylar...Önceki gece duyurulan karara göre, binaların enerji verimliliğine göre kredi şartları yeniden düzenlendi ve kredi limitleri de değişti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut sahibi olmak isteyenleri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Önceki gece duyurulan karara göre, binaların enerji verimliliğine göre kredi şartları yeniden düzenlendi ve kredi limitleri de değişti.

Peki konut kredisinde hangi düzenlemeler yapıldı? İşte detaylar...

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, sıfır konutlarda enerji sınıfı A olan bir konutun değeri 2 milyon TL ve altındaysa yüzde 90'ına kadar kredi verilecek. Yine aktarılan detaylara göre, 2. elde de konut değeri 500 bin TL'den az ise tüm enerji sınıflarında yüzde 90'a kadar kredi kullandırılacak. Yani vatandaş 450 bin TL'lik bir ikinci el konut aldığında tüm sınıflarda yüzde 90'ına denk gelen 405 bin liralık kredi kullanacak. Yine aktarılan detaylara göre, değeri 500 bin TL ile 2 milyon TL arasındaki ikinci el A enerji sınıfı ev için ise yüzde 70 oranında kredi verilecek.

Konutun değeri 2 milyon lira ise bankadan 1.4 milyon liraya kadar kredi verilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  kararının konut fiyatlarında son dönemdeki şişkinliği azaltması bekleniyor. 

10 MİLYON ÜZERİ KONUTLARA KREDİ YOK

Söz konusu bu düzenlemeyle, 10 milyon lira üzerinde olan konutlara kredi verilmeyecek. Vatandaşlar 1 milyon 900 bin TL'lik konut satın aldığında, A enerji sınıfında da yüzde 90'ını yani 1 milyon 710 bin lira, B enerji sınıfında da yüzde 85'lik kısmını yani 1 milyon 615 bin lira, diğer sınıflarda da yüzde 80'ini 1 milyon 520 bin liraya kadar kredi alabilecek. Eğer konut değeri 3 milyon liraysa A enerji sınıfında yüzde 70'i yani 2 milyon 100 bin TL, B'de yüzde 65'i yani 1 milyon 950 bin TL, diğer sınıflarda da yüzde 60'lık kısmına denk gelen 1.8 milyon liraya kadar kredi kullanılabilecek. Eğer 500 bin ila 2 milyon TL arasındaysa da A enerji sınıfında yüzde 70'ine, B enerji sınıfında yüzde 65'ine diğer enerji sınıflarında yüzde 60'ına kadar kredi kullandırılacak.

KONUT FİYATLARININ KONTROL ALTINA ALINMASI HEDEFLENİYOR

KONUTDER Başkanı Altan Elmas konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu kararla krediye erişimin kısıtlandığını dile getirerek, "Konuta talebi kısıtlayarak konut fiyatlarının kontrol altına alınması hedefleniyor. Ancak burada önemli olan şu; konut fiyat artışında ana sebep talep değil maliyet artışları." dedi. Söz konusu düzenlemeyi 'sert bir tedbir' şeklinde yorumlayan Altan Elmas, 10 milyon lira üzerinde değere sahip konutlara kredi verilmemesinin İstanbul piyasasını zorlayacağını sözlerine ekleyerek, peşinatını veren, krediye başvuran vatandaşlar olduğunu da kaydeden Altan Elmas, "Tüketicilerin zor durumda kalmaması adına bankalara 15-20 günlük geçiş dönemi tanınmalı" diye konuştu.

YENİ SİSTEM NELER GETİRECEK?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun vurguladığı sınıflama binaların yalıtım, enerji ve yapı standartları özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Binalar için enerji sınıflandırmaları A ile G arasında. A en verimli, G ise en verimsiz enerji sınıf olarak belirtiliyor. Eğer söz konusu bina olması gereken tüm yapı ve yalıtım standartlarını taşıyorsa C enerji sınıfını alıyor. Olması gereken standartlardan daha iyiyse B enerji sınıfı oluyor. Yine aktarılan detaylara göre, A sınıfı ise tasarım, yalıtım, ısıtmasoğutma- havalandırma, cam pencere sistemlerinin en verimli olduğu binalara veriliyor. Uzmanlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düzenlemesinin enerji verimliliğini esas almasının önemli olduğunu kaydederken, ülke genelinde ortalama ev fiyatlarının 1 milyon lirayı geçtiğini, vatandaş evin değerinin yüzde 90'ını krediden sağlasa da aylık kredi taksitinin 12-13 bin TL'lere yükseldiğini söylüyor. Uzmanlar söz konusu yeni düzenlemeyle, krediye ihtiyacı olmadığı halde bu imkândan faydalanarak, birden fazla konut sahibi olan ve bunu da fırsatçılığa çevirenlerin talebinin de kesileceğini söylüyor. 

KONUT ÜRETİMİ HIZ KAZANACAK

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada kredi oranlarının yeni konutta daha yüksek olmasının sektör adına olumlu olduğunu söyleyerek,  "Bu yolla üretim hız kazanabilir. 10 milyon lira üzerine kredi verilmemesi de doğru bir yaklaşım. İmkânı iyi olan kimi tüketici faiz avantajlı olunca parasını kullanmak yerine kredi çekiyor." dedi. Yaptığı açıklamada bu defa gerçekten krediye ihtiyacı olan vatandaşa haksızlık doğduğunu söyleyen Durbakayım, o sebeple imkânı olan ve lüks konut alanın kredi kullanmadan alım yapmasının daha adil bir yaklaşım olacağını söyledi.

TÜKETİCİYİ KISITLAR MI?

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketici Dernekleri Konfederasyonu (TÜDEF) Başkanı Aziz Koçal konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada değeri 10 milyon liranın üzerinde olan konutlar için kredi imkânı olmayacağını, bunun da tüketici açısından kısıtlayıcı bir karar olduğunu söyledi. Her ne kadar bu tip ve bedelde konuta erişimi olan kesim daha az oranda olsa da krediye erişim imkânı önemli olduğunu söyleyen Aziz Koçal, "Bu ortamda her ne kadar kâr oranları yüksek de olsa yine de finans sisteminin kendisini korumak için adımlar attığı görülüyor. Ekonomik durumu iyi olan, ya da yatırım yapmak için alan arayan tüketicinin aleyhine alınmış bir karar" şeklinde konuştu.

Konut kredisine BDDK’dan yeni ölçüt! A sınıfı eve ne kadar kredi çıkar?

Ev almak isteyenler dikkat! Konut kredilerinde yeni karar! Kredi değer oranları değişti

BDDK kredi kullanımına yeni sınır getirdi! Piyasaları heyecanlandıran haber