Sektörel

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatlarında ‘acil’ gevşeme!

Piyasalarda seçim öncesi yavaşlayan hareket, satılık konut tarafında da kendini göstermdeye başladı. Konut fiyatlarında yeni bir yükseliş veya düşüş yok. Fakat acil satılık ilanlarında yüzde 5’e kadar bir gevşeme fark ediliyor.14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimler öncesi hem yatırımcılar, hem de ihtiyacı olanlar adeta beklemeye geçti

Satılık konut piyasasında son haftalar oldukça durağan geçiriyor. 14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimler öncesi hem yatırımcılar, hem de ihtiyacı olanlar adeta beklemeye geçti. 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerle başlayan daralma seçim sürecinin de etkisiyle sürüyor.

Merakla beklenen seçimlerden sonra piyasanın vereceği tepkiyi görmek isteyen alıcılar, mevcut dönemde bankaların ‘kıstığı’ kredi musluklarının da yeniden açılması beklentisini taşıyor. Söz konusu bu bekleme dönemi, bazı il ve ilçelerde ‘acil satılık’ ilanı veren ev sahiplerinin ise satılık konut fiyatlarında bir miktar indirim yapmasını sağlıyor. Buna göre, piyasada satılık konut fiyatlarında yüzde 5 bir gerileme olduğu belirtiliyor.

YATIRIMCILAR YÖN DEĞİŞTİRDİ

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, satılık konut fiyatları son iki senede üç kat artış gösterdi. Söz konusu bu artışın arkasında yüksek talebe karşılık azalan yeni konut üretimi bulunuyor. Buradaki ‘kazançlı’ yatırım ortamından da en çok yatırımcılar yararlandı. İhtiyaç için konut almak isteyen kitle de hem yüksek fiyatlar, hem de bankaların konut kredisinde oldukça sıkı bir politika izlemesi neticesinde yeterince erişim de sağlayamadı.

Yine verilen bilgilere göre, mevcut dönemde de yatırımcı gayrimenkulden ziyade yeniden altın ve dövize yöneldi. Söz konusu bu yönelmenin etkileriyle de piyasada şu anda fiyatların bir miktar gevşediği belirtiliyor. 14 Mayıs seçimleri öncesi beklemeye geçenler olduğu gibi bu fiyatlardan alım yapanlar da bulunuyor. Bekle-gör politikasındaki alıcılar, seçimler ardından bankaların konut kredisi kullandırmayı artıracağı yeni bir model oluşturulacağını da öngörüyor. Şu anda alımını sürdüren kitle de seçimler ardından yeni bir fiyat artışı dalgası olabileceğini belirtiyor.

DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Ülke genelinde konut satışları senenin başındaki düşüş grafiğini sürdürüyor. Mart ayında bir önceki seneninn aynı ayına göre yüzde 21.4 daha az konut satıldı. Mega kent İstanbul’da bu düşüşün payı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti. 

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, seçim arefesindeki bu alıcı konumunun normal olduğunu dile getirirken, “Piyasalarda bir beklenti var. Söz konusu bu süreç seçime kadar devam edecek. Herkes öncelikle öngörülebilir bir piyasa istiyor. Aksi halde zaten insanların konut ihtiyacı devam ediyor ama buna karşılık yeterli ürün yok. Ulaşmak için harekete geçse de bu defa da bankaların yüksek kredi faiz oranları ile karşılaşıyor. Üstelik bankalar, konuta erişimi kolaylaştırmak amacıyla yapılan kampanyalara karşılık oldukça az kişiye kredi kullandırdıkları nedeniyle beklenti karşılanamıyor” diye konuştu.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama konut alımında bir yavaşlama evresinin olduğunu söylerken seçim öncesi belirsizlik döneminin tüm karar alma süreçlerini etkilediğini kaydetti. Hakan Akdoğan, “Piyasalarda herkes durumu izleyip sonucu görmeye odaklandı. Mesele elbette 14 Mayıs seçimlerini kimin kazanacağı öngörüsü değil. Seçimlerin sonuçlanmasının beklenmesi. Konut alıcısı olduğu kadar konut geliştiricisi de bu sürecin geçmesini bekliyor” dedi.

‘TOKİ ÜRETİMİ HİSSEDİLEBİLİR’

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam da yaptığı açıklamaada bu beklemenin ortamına karşılık fiyatlarda düşüş olmadığını, fakat ‘aksiyonlu’ fiyat artışlarının da yaşanmadığını dile getirdi. Piyasanın seçimlerden sonra rahatlamasını beklediklerini kaydeden Akçam, “İhtiyacı olanların konuta erişimini sağlamak ve fahiş artışlardan piyasayı korumak lazım. Diğer taraftan özellikle özel bankaların konut kredi faizlerinde yeni bir yükseliş var. Söz konusu bu durum, konuta erişimi de zorlaştırıyor. Fakat deprem bölgesinde konutlar inşa edilmeye başlandı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı aynı zamanda ülke genelinde de çalışmalarını artırmak istiyor. Tüm bunlarla beraber fiyatlar da düşebilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem bölgesini işaret etti: 2-3 yıl sürecek!

Aile Bakanlığı 2.431 personel alımında adeta Nisan 2023 müjdesi geldi! Açıklanan bu başvuru tarihini sakın kaçırmayın!

Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım yardımında son dakika! Maaşlara yeni zam var mı?