Sektörel

Ev alacaklar dikkat! Köpük eriyor

Konutta aylık bazda satışlar yavaşladı. Haziran ayında satışlarda Eylül 2021’den bu yana en düşük artış görüldü. Sektör temsilcileri “Fiyatlar yükseldikçe satışlar düşüyor. ‘Benim malım pahalı’ zihniyeti ve ‘yüksek kazanç’ isteği fiyatları uçurdu.Gayrimenkul sektöründe yaşanan maliyet yükselişlerine, bir de fırsatçıların eklenmesi fiyatları adeta uçurmakta

Konut fiyatlarında yaşanan artış satışları yavaşlatıyor. Gayrimenkul sektöründe yaşanan maliyet yükselişlerine, bir de fırsatçıların eklenmesi fiyatları adeta uçurmakta. Yılbaşından bu yana satılık konut fiyatları yüzde 185, kiralık konut fiyatları ise yüzde 135 oranında artış yaşandı. Yapılan araştırmalara göre fiyat artışları oldukça konut satışlarında düşüşler gözleniyor. Mesela şubat ayında konut satışları bir önceki aya göre yüzde 37 artarken, fiyatların artmaya başladığı aylarda; yani mart ayında bir önceki aya göre yüzde 29, nisan ayında yüzde 38 artış yaşandı. Ancak fiyatların en yüksek seviyesine geldiğinde haziran ayında yüzde 11 ile sınırlı oldu. Böylelikle konut satışlarında eylül 2021'den bu yana en düşük artış yaşandı. Sektör temsilcileri konut sektörünün hareketli olduğunu ve satışların devam ettiğini ancak fırsatçılar nedeniyle yükselen fiyatlardan dolayı satışlardaki ivmenin azaldığını söylüyor.

İLAN SAYISI YÜKSELİYOR
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; konut fiyatlarının artması ev sahiplerini de hareketlendirdi. Dairesini en yüksek fiyattan satmak isteyenler ilan sitelerine yöneldi. Hatta konutlar ihtiyaç olmadığı hâlde çok yüksek rakamdan satışa verildi. Bu da sektörde bir ‘kar topu’ etkisi yaşattı. Kendi evinin fiyatını ekspertize sunmadan kendi iradesiyle belirleyen ev sahibi, yüksekten çıkan ilanları baz alarak fiyat belirleniyor. Bu psikoloji fiyatların yükselmesine ve satışların düşmesine sebebiyet verdi. Mevcutta İstanbul’da satılmayı bekleyen 325 bin konut bulunmakta. Bu rakam geçen yıl 250 bin seviyesinde. Aynı şekilde geçen yıl 24 bin olan kiralık konut sayısı ise bugün 36 bine yükselmiş halde.

‘1+1 DAİRE 2 MİLYON OLMASIN’
Emlakçılar artan fiyatlar sebebiyle satışların hız kestiğini ifade ederek “Karşı komşu fiyatını artırdı, benim evim daha iyi, fiyatı da daha yüksek olmalı’ mantığıyla artan fiyatlar zirveye çıktı. Kimse 1+1 daireye 2 milyon TL vermek tercih etmiyor. Yabancı alımı var ancak oturmak isteyen veya yatırım için düşünen vatandaş konuta erişemiyor. Hâliyle satışlar yavaşladı. İlanlarda çok ev var ama alan var mı, ona bakmak gerek. Sektöre acilen bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Ekspertiz ile fiyat belirlenerek satışa çıkılmalı” ifadelerini kullandı. 

 

Sektör temsilcileri temmuz ayında konut satış rakamlarının daha da düşeceğini ifade ederek “Konut satışı düştü. Fiyatların da düşeceği beklentisi ile insanlar alımlarını ertelemekte. Yabancıya satışta da 250 bin dolarlık vatandaşlık şartı, 400 bin dolara yükseldi. Kiraya da yüzde 25 sınırı koyuldu. Dolayısıyla sektördeki köpüğün zamanla alınacağını ve fiyatların yerine oturacağını sanıyoruz” söylediler.