Konut

Ev alacaklar dikkat! Tazminat ödeyebilirsiniz! 

Konut sektörü son zamanlarda  alıcı ve satıcıların kararsızlıkları ile gündeme geliyor. Konusunda uzman kişiler bu durumda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Peki Satış iptalinde tüketici hakları nelerdir? İşte satış iptalinde tüketici haklarının yanıtı...Konusunda uzman kişiler bu durumda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi

Konut sektörü son zamanlarda  alıcı ve satıcıların kararsızlıkları ile gündeme geliyor. Konusunda uzman kişiler bu durumda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Konutun satış sözleşmesi gerçekleştiği, kaparo verildiği halde tapudan dönen kişiler oldu. Emlak alanında uzman kişiler alıcı veya satıcının  cayma hakkı olduğunu, fakat bazı durumlarda vazgeçen alıcı yada satıcının tazminatla karşılaşacağını söyledi. Peki Satış iptalinde tüketici hakları nelerdir? İşte satış iptalinde tüketici haklarının yanıtı...

Emlak piyasasında alıcı ya da satıcıların sözleşmeden dönme durumlarında artış yaşanıyor. Geçen aylarda dolarda meydana gelen dalgalanmalar ve ev fiyatlarındaki artış sebebiyle satıcıların kafası bir hayli karıştı. Dairesi satmak için emlak ofisi ile anlaşma sağlayan birçok ev sahibinin ‘acaba ucuza mı gidiyor’ endişesiyle satıştan vazgeçti. Alınması planlanan konut için istenen fiyatı denkleştirmek amacıyla birikimlerini satan vatandaşlar zarara uğradı. Dolar kurunda ki durulmanın ardından bu defa da ev alıcıları tarafında iptaller geldi. Bu karar da satıcıların mağdur olmasına sebep oldu. Peki alım satım işlemlerinde son dakikada cayan  taraf tazminat alır mı? İşte yanıtı...

İSPATLAMAK ŞART

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, bu soruyu şu şekilde cevapladı: “Taraflar arasında mevcut bir sözleşme olmasa da sözleşme görüşmeleri mevcuttur ve taraflar birbirlerine karşı dürüstlük kuralları çerçevesinde davranmak zorundadır. Sözleşme henüz kurulmamış olmasına rağmen, karşı tarafın zarar görmesine sebep olan kişiye karşı zarar gören, borca aykırılık sebebiyle tazminat talebinde bulunabilir. Dolayısı ile; taraflardan birinin tapu satışı öncesinde sözleşme görüşmeleri sırasında kusurlu davranışta bulunması durumunda, zarar gören taraf zarara uğradığını ispat etmek şartı ile diğer taraftan uğradığı zararı tazminat davası açarak talep edebilir.”

KAPARO YANAR MI?

"Cayma hakkı doğal olarak kullanabileceğiniz bir haktır. Fakat bu hakkı kullanırken bunun bazı yaptırımları olduğu unutulmamalı" diye vurgulayan avukat Şimşek alıcı tarafından ödenen kaparo konusunda da bilgi verdi. Şimşek, "Emlak alım satımı sözleşmesinde, almaktan cayma halinde ‘verilen kaparoyu alamazsınız’ yönünde bir hüküm yazılmışsa kaparonuzu geri alamazsınız" diye konuştu.
 
Satıcının vazgeçmesi durumunda ise ödemesi gerçekleştirilen kaparonun alıcıya iade edilmesi şart olduğunu söyleyen Şimşek," kaparo ödemelerinin elden değil, banka yoluyla ve açıklama yazılarak yapılmasını" da önemli olduğunu kaydetti.

‘EMLAKÇI SÖZLEŞMESİ YOK HÜKMÜNDE’

Emlak ofisinde imzalanan sözleşmeler konusunda dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Ali Güvenç Kiraz şunları söyledi: "Türk hukukunda esas olan gayrimenkul alım satımının tapuda devridir. Bu nedenle de noterde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri dışında, tarafların kendi aralarında düzenlemiş oldukları adi yazılı sözleşmeler, emlakçılarda düzenlenen alım-satım sözleşmeleri yok hükmündedir. (Tek istisnası gayrimenkulün satın alınması, bedelin ödenmesi ve taşınmazın teslim edilip içerisinde oturulmasıdır.) Yok hükmünde düzenlenen bir sözleşmeye de cezai şart konulmuşsa o da yok hükmündedir, yani istenemez. Alım satımdan vazgeçme halinde tarafların bir sözleşme ilişkisine girmiş oldukları tespit edilmişse sadece uğranılan ‘menfi zararlar’ (doların bozdurulması sonrası kur kaybı, daha uygun şartlarda başka bir gayrimenkul alma imkanı varken bu imkanın kaybedilmesi veya fiyatının yükselmesi gibi) ve ‘müspet zararlar’ (ödenmiş harç, eve yapılan bir tadilat, alınmış eşya vb gibi) istenebilir." 

Emlak komisyonları konusu hakkında da konuşan avukat Kiraz, "Normalde emlak danışmanı hizmet bedelini almak için hizmeti tamamlamak zorundadır. Ama bu konuda Yargıtay satıcının vazgeçmesi durumunda, satıcıya komisyon bedelini ödeme zorunluluğu getirmiştir" diye açıkladı.

Konut sahipleri çıldırdı! Kiralar dudak uçuklatıyor!

TOKİ'den vazgeçersem başvuru ücreti iade edilir mi?