04 / 07 / 2024

Ev alamadın, peki komşu... O da pahalı!

Ev alamadın, peki komşu... O da pahalı!

ABD'de geleneksel 30 yıllık mortgage oranı Haziran sonunda tekrar yüzde 7'nin üzerine çıktı.10 yıllardır görülen en agresif sıkılaştırma döngüsüne rağmen, konut fiyatlarının düşmediği görüldü. 



Market Jr. Professional, Portföy Yöneticisi Oğuzhan Avşaroğlu, konut almadaki zorluğun sadece Türkiye'de değil dünya genelinde de yaşandığına dikkat çekerek, ABD Mortgage rakamlarını değerlendirdi. Açıklanan rakamlara göre geleneksel 30 yıllık mortgage oranı Haziran sonunda tekrar yüzde 7'nin üzerine çıkarkenı mortgage başvurularında yüzde 2,6'lık bir haftalık daralma meydana geldi. 

Market Jr. Professional, Portföy Yöneticisi Oğuzhan Avşaroğlu, sosyal medya hesabı X'ten ''Ev alamadın komşu.. o da pahalı  ABD Konut Piyasası' başlığı ile ABD'deki konut piyasası hakkında değerlendirme yaptı. İşte o paylaşım...

Oğuzhan Avşaroğlu @moasayev
Ev alamadın komşu.. o da pahalı 
ABD Konut Piyasası 

ABD'de geleneksel 30 yıllık mortgage oranı Haziran sonunda tekrar %7'nin üzerine çıktı ve mortgage başvurularında %2,6'lık bir haftalık daralmaya yol açtı. Sabit faizli konut erişilebilirlik endeksi ise neredeyse kırk yılın en düşük seviyesine indi.

Konut, ekonominin faiz oranlarına en duyarlı sektörlerinden biridir. Yine de, on yıllardır görülen en agresif sıkılaştırma döngüsüne rağmen, konut fiyatları düşmedi. Düşük konut erişilebilirliği talebi azaltacak olsa da, çok sıkı arz konut fiyatlarına bir taban oluşturacaktır.

Bununla birlikte, hanehalkı finansmanının durumu – ve dolaylı olarak genel ekonominin durumu – yakın vadede bozulma eğiliminde kalacaktır.

İlk olarak, daha fazla yeni ev sahibi yüksek oranlı mortgage aldıkça fiili mortgage oranı artacaktır. Fed faiz oranlarını düşürmeye başladığında yeni mortgage oranı mevcut %7'den düşecek olsa da, fiili mortgage oranları mevcut seviyelerden artacak ve hanehalklarının kullanılabilir gelirlerini sıkıştıracaktır.
İkinci olarak, konut fiyatlarının tabanı olmasına rağmen, konut fiyatlarından kaynaklanan servet etkileri sınırlıdır. ABD hanehalklarının üçte ikisi ev sahibi olabilir, ancak yüksek mortgage oranları yeniden finansman faaliyetlerini ve mevcut ev sahiplerinin satış yapma istekliliğini soğuttu, böylece pandemi dönemindeki konut fiyatı artışlarının nakde çevrilmesini zorlaştırdı.
Üçüncü olarak, daha yüksek oranlar tüketicilerin konut teminatlı kredi limitlerine olan iştahını da azalttı ve bankalar 2008 öncesine göre bunları sağlama konusunda daha az istekliler.
Dördüncü olarak, ücret artışı tüketim artışının ana itici gücüdür ve işgücü talebindeki devam eden yumuşama ücretleri düşürecektir.

ABD'de mortgage faizleri yeniden yüzde 7'nin üzerine çıktı!

Geri Dön