Emlak Terimleri

Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

İçinde kiracısı bulunan evi satın alan kimseler, kiracının tahliye sürecinde sorun yaşayabiliyor. Siz de "Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız işte yanıtı... Konut ve işyeri kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor

İçerisinde bir kiracısı bulunan evi satın alan yeni malikler tahliye sürecinde sıkıntılar yaşayabiliyor. Konut ve işyeri kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Yeni malik evden çıkmayan kiracısını yasalar doğrultusunda tahliye edebiliyor.

Kira sözleşmesi bulunan bir evin satılması halinde sözleşmenin yeni tarafı da doğrudan yeni malik oluyor. Bu husus kanunun 310. maddesindeki "Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur." hükmü ile açıklanıyor.

Kiracısı ile tahliye sürecinde sorun yaşayan yeni malikler "Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?" sorusunun yanıtını araştıyor. İşte yeni malikin kiracısını tahliye etme süreci...

KİRACIDAN KAYNAKLANAN FESİH SEBEPLERİ

Kiracıdan kaynaklanan fesih sebepleri; kiracının tahliye taahhütnamesi vermesi, kira bedelini ödemediği için iki haklı ihtar alması ve aynı ilçe veya beldede kendisine ait bir evinin olduğunu saklaması gibi nedenler olarak karşımıza çıkıyor.

Buna göre kanunen kiracı, kiraladığı evi belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirme hakkına sahip olur.

Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. 

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

EV ALDIM, KİRACI ÇIKMIYOR! NE YAPMALIYIM?

İçinde kiracısı bulunan evi satın alan kimseler ihtiyaçlarının olması halinde kiracıyı evden çıkarabiliyor. Ancak evin bir başkasına kiralanacak olması durumu haklı bir tahliye nedeni olmuyor. Bu nedenle gereksinim için tahliye edilen evin yeniden kiraya konu olabilmesi yasa gereğince bazı şartlara bağlı oluyor.

Kiralananı satın alan yeni malik ancak onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. 

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

YENİ EVİMDEKİ KİRACIYI ÇIKARTTIM, BAŞKASINA KİRALAYABİLİR MİYİM?

Kanunen, mal sahibi gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, söz konusu evi üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamıyor.

Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. 

Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz. 

Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.
 

Kiracı aidata itiraz edebilir mi?

İhale ile alınan taşınmazın tescili!

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022!