Ev alırken dikkat edilmesi gereken 10 altın kural!
Bir ev almak istiyorsunuz ancak tam olarak işlerin nasıl ilerleyeceğini bilmiyorsunuz. İşte Konut edinme hayalinizin hüsranla sonuçlanmaması için dikkat etmeniz gereken maddeler...
Bir ev almak istiyorsunuz ancak tam olarak işlerin nasıl ilerleyeceğini bilmiyorsunuz. İşte Konut edinme hayalinizin hüsranla sonuçlanmaması için dikkat etmeniz gereken maddeler...
1 - KREDİ NOTUNUZU KONTROL EDİN
Bu kredi kullanarak konut almayı düşünenlerin atması gereken ilk adım olmalıdır. Çünkü kötü bir kredi notu, konut kredisinin ret olmasının en yaygın nedenidir ve kredi için başvurmadan önce mutlaka kontrol edilmelidir. İyi bir kredi notunuzun olması, banka tarafından yeşil ışık anlamına gelir. Bunun için düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu iyi seviyede tutmak her zaman önemlidir.
2 – VEREBİLECEĞİNİZ PEŞİNATI HESAPLAYIN
Kredi notunuzu kontrol ettikten sonra peşinat için verebileceğiniz miktarı hesaplamalısınız. Çünkü, bankalar alacağınız evin ekspertiz değerinin %80'ini size sağlıyor. Geriye kalan %20'lik kısmı ise sizin peşinat olarak temin etmeniz gerekiyor. Böyle bir durumda, yeterince birikiminiz yoksa peşinat biriktirmek ya da bulmak için beklemeniz gerektiği anlamına gelir.
3 - ACİL DURUMLAR İÇİN HAZIR MISINIZ?
Heyecan içinde yeni alacağınız evi düşünüyorsunuz. Ancak, bu aşamada kredi taksitleriniz ile birlikte oluşacak bütçenizi de düşünmelisiniz. Acil durumlarda devreye girecek maddi bir hazırlığınız var mı? Bu tür riskli durumları düşünerek, bütçenizi sarsmayacak ve sizi zor duruma sokmayacak bir ev almak yararınıza olacaktır.
4 - SHERLOCK HOLMES GİBİ DÜŞÜNÜN
Gördüğünüz her eve âşık olmayın. Hissettiğiniz tutku o evin doğru seçim olduğu anlamına gelmez. Evet demeden önce, mümkün olduğunca çok sayıda eve bakmak yararlı olacaktır. Eğer bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, ayrıntılı kontrol etmek gerekir. "Hep Fransız pencereler hayal ederdim." diye düşünmeniz, tek özelliği Fransız pencerelere sahip olmak olan bir evi satın almanızı sağlamamalı. Evin yapımında kullanılan malzemenin piyasa güvenilirliği, konutun bulunduğu bölge, evde oluşabilecek mevcut bakım masrafları gibi ölçütler ev alırken daha ön planda kontrol etmeniz gereken özellikler olmalı.
5 - KONTROL ELİNİZDE OLSUN
Bir konut almadan önce bina ve ev hakkında iyi araştırma yapmalısınız. Öncelikle ev ile ilgili bütün evrakları satıcıdan isteyerek bir uzmana kontrol ettirmenizde fayda var. Depreme dayanıklı mı? Tapusuyla ilgili herhangi bir sorun var mı? Bu sorulara yanıt bulmadan belgelere imza atmayın. Evi almadan yaptığınız bu araştırmalar sonraki dönemlerde yaşamanız muhtemel birçok soruna engel olacaktır. (Evi kredi ile almanız durumunda, tapu ile ilgili araştırmaları sizin adınıza eksperler yapmaktadır.)
6 - KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRIN
Konut kredisi çekerek alacağınız bir ev için bankaların faiz oranlarına ve çıkacak diğer masraflara göz atmanız yararlı olacaktır. Bu konuda karşılaştırma siteleri, size iyi bir yol gösterici olacaktır. Tüm bankaların faiz oranlarını ve toplam geri ödemelerini karşılaştırarak, size en uygun bankayı bulabilirsiniz. Karşılaştırma yapmadan banka seçimi yaptığınız takdirde, belki düşük taksit ödediğinizi düşüneceksiniz ancak ödeyeceğiniz masraflar ya da toplam geri ödemeniz, yüksek olsa dahi bu durumdan haberdar olamadığınız için zarar edebilirsiniz.
7 – ALACAĞINIZ EVDE KİRACI VARSA
Alacağınız konutta bir kiracı oturuyorsa, yapılan kira kontratını inceleyin. Kiracı tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile kontrat tarihini karşılaştırın. Evi aldığınızda kendiniz oturacaksanız, kiracıyı noter kanalıyla bilgilendirerek 2 ay içinde daireyi boşaltmasını isteyin. Eğer kiracı konutta oturmaya devam edecekse, mevcut kontratı yenileyin.
8 – YASAL İZİNLERİ KONTROL EDİN
Konutun kat irtifakının, iskânın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığını kontrol edin. Alacağınız konut aile konutu ise eş muvafakatnamesi mutlaka alınmış olmalı. Alınmaması halinde ileride açılacak tapu iptal davasında tapu devredilse bile tapu iptaliyle karşı karşıya kalınması söz konusudur.
9 – EV SATIŞ DEĞERİNİN DOĞRU GÖSTERİLDİĞİNDEN EMİN OLUN
Tapu işlemleri için konutu alacağınız değer üzerinden beyan etmelisiniz. Tapu harcı ödemesi, beyan edilen satış bedeline göre yapıldığı için tapu işlemi sırasında düşük bir bedel beyan ederseniz, daha düşük tapu harcı ödersiniz. Hâlbuki bu konu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yakın takip edildiği için, hem alıcıya hem de satıcıya geriye dönük önemli cezalar kesilebilmektedir.
10 – EVİ SATIN ALDIĞINIZ KİŞİYLE İRTİBATTA KALIN
Emlakçı ya da müteahhit, evi kimden aldıysanız onun ile teması ödemeyi yaptıktan sonra da devam ettirin. Zamanında arama yapmanız, yeni bir projeden ev aldıysanız inşaat ilerlemesi hakkında bilgilerinizin güncel olmasını sağlayacaktır. Eğer eviniz inşaat halinde ise ara ara inşaatı ziyaret edin. Eğer bir şeyler yanlış gidiyorsa, bu durumu diğer alıcılar veya yeni komşularınız ile paylaşın
Sabah