Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler 4 maddede tüm detaylarıyla!
Yeni bir konut sahibi olmak her bireyin hayalleri arasında yer alıyor. Peki konut alırken nelere dikkat edilmeli 2024?
Yeni bir konut sahibi olmak her bireyin hayalleri arasında yer alıyor fakat ancak bu hedefe ulaşmadan önce dikkate edilmesi gereken bazı faktörler bulunuyor. Yeni bir konut almak isteyen kişilerin dolandırılmamak ve süreci güvenli bir şekilde tamamlamak için özen göstermeleri gereken bazı detaylar bulunuyor. Peki ev alırken nelere dikkat edilmeli 2024?
KONUT ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yeni bir konut satın alırken titiz bir planlama, detaylı bir araştırma ve doğru kararlar alma süreci, güvenilir bir konut yatırımı yapmanın anahtarı olarak belirtiliyor. Tapu kaydından mülk değerine, geçmiş vergi borçlarından çevresel faktörlere kadar pek çık unsuru göz önünde bulundurmak, ev alım sürecinde önemli olan noktalara odaklanmak, doğru ve güvenli bir biçimde konut sahibi olmanın temelini oluşturuyor.
1. Evin Değerinin Araştırılması
Günümüzde konut fiyatlarının hızla artış gösterdiği bu dönemde, konut alımında gerçek değeri doğru bir şekilde belirlemek son derece önem taşıyor. Bu bağlamda, emlak fiyat endeksleri ve benzer konutların fiyatları gibi faktörlerin dikkate alınması gerekiyor. Ev sahibinden ya da emlakçıdan alınan fiyatın piyasa koşullarına uygunluğu değerlendirilmeli ve gerektiğinde konutun gerçek piyasa değerini belirlemek için ekspertiz raporu alınması gerekiyor. Bu adımlar, konut alım sürecinde maliyeti doğru bir şekilde değerlendirmek ve sağlam bir yatırım yapmak için kritik önem taşıyor.
2. Gayrimenkul tapusunun incelenmesi gerekiyor
Gayrimenkul tapusu, bir gayrimenkulün malın sahibini ve üzerindeki hakları gösteren belgedir. Ülkemizde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan ve güncellenen bu belge, emlak alım-satım işlemlerinde büyük öneme sahip. Alım-satım işlemleri öncesinde gayrimenkul tapusunun detaylı bir biçimde gayrimenkul avukatı tarafından incelenmesi, gayrimenkulün mevcut durumu, sahibi ve üzerindeki yükümlülükler hakkında bilgi edinmek adına kritik bir adım olarak belirtilir. Gayrimenkul tapusunun incelenmesi taraflar arasındaki güveni sağlamak, olası hukuki sorunları önlemek ve işlemin sorunsuz bir biçimde tamamlanmasını sağlamak açısından da oldukça önem taşır.
3. Taşınmazda kiracının bulunması
Bir gayrimenkulde kiracının bulunması halinde, yeni malik bu kiracıyla ilgili belirli yasal bağlayıcılıkları göz önüne almalı. Yeni malik, kiracı olarak oturulan konutun satılması halinde kiracının var olan kira sözleşmesine bağlı olur; böyle bu durumda kira sözleşmesi geçerliliğini korur ve ortadan kalkmaz. Yeni malik, sadece taşınmaza ihtiyacı olduğu iddialarıyla kiracıyı tahliye davası ile konuttan çıkartabilir. Söz konusu bu süreç, mevcut kiracının hukuki haklarını korurken, yeni malik için de taşınmazın kullanımını sağlama amacını da taşır.
4. Satış Bedelinin Tapu İşlemleri Öncesi Ödenmesi
Gayrimenkulün satışı, tapuda satış resmi senedinin imzalanmasıyla olur. Bu sebeple, konutun satış bedelinin resmi senet imzalanmadan önce ödenmiş olması oldukça önem taşır. Taraflar arasında güven sorunu yaşanması halinde, satış bedeli tutarında bloke çek alıcı tarafından satıcıya verilmesi gerekir. Bu uygulama, satış işlemlerinin güvenli bir biçimde tamamlanmasını sağlayarak her iki tarafın da haklarını korur. Böyle satıcılar ödeme garantisi elde ederken, alıcılar da satış bedelini ödedikten sonra tapuda işlemleri güvenle tamamlayabilir. Eğer taraflar birbirini hiç tanımıyorsa satış işleminin bir hukuk bürosu desteği ile yapılması hukuki güvence sağlar.
Depremin maliyeti 110 milyar dolar, yapılan harcamalar ise 30 milyar dolar oldu!
Enflasyon sepetinde gıda ve konutun ağırlığı azaltıldı! TÜİK'ten yeni yıl güncellemesi!
Dikkat kira sözleşmesine bu maddeleri ekleyin! Dava açmadan önce de kira kontratında bunlara bakın!