Sektörel

Ev alırken `net alana' dikkat

Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas'a göre konut fiyatları üzerindeki baskı uzun süre devam etmeyecek.

Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas'a göre konut fiyatları üzerindeki baskı uzun süre devam etmeyecek. Nisan-mayıs aylarında sezonun açılmasıyla birlikte sektörün hareketleneceğini düşünen Elmas, ev almaya karar veren tüketiciyi ise, `net alan' konusunda uyarıyor. "Katalogda 170 metrekare görünen daireye bakıyorsunuz, net 115 metrekare. Otoparkı bile brüte katan firmalar var" diyen Elmas, ayrıca işçiliğin önemine dikkat çekiyor

Siz 2008'den ümitli misiniz?

  • Türkiye ekonomisi kötü bir sinyal vermiyor bize. İleriye dönük ümit taşımak için çok şey var elimizde. Ertesi gün çıkıp, gidecek bir para yok Türkiye'de. Bence mortgage krizinin de yavaş yavaş tansiyonu düşüyor. Bizim sektörde de bu yıl yüzde 10 civarı bir büyüme bekliyorum.

    Yeni projeleriniz var mı?

  • Projelerimizi yavaşlatmadık. Çekmeköy'de Mahalleİstanbul projemize başladık. Sarıgazi'de orta gelir grubuna yönelik yaklaşık 1000 konutluk bir projemiz olacak. Yine Çekmeköy'de 500 konutluk, alışveriş merkeziyle mix bir projeye başlıyoruz. Yani bu yıl 2000 konut için start veriyoruz.

    En çok hangi bölgeye talep var?

  • Çekmeköy'de yapılan her projeye talep oluyor. Yeni Üsküdar-Çekmeköy metro hattının 4 yıl içinde faaliyete geçmesi bekleniyor. Bunun da faaliyete geçmesiyle Çekmeköy'ün ciddi anlamda prim yapmasını bekliyorum. Ataşehir bölgesinin talebi canlı kalacaktır.

    Anadolu Yakası'nda arazi çok sınırlı. Orman ve su havzaları sınırlıyor. Dolayısıyla genişleyebileceği çok fazla arazi yok. Anadolu yakasının orta vadede prim potansiyelinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

    Anadolu yakasında kiralar da konut fiyatları da Avrupa yakasına oranla daha uygun. Sizce bu oran eşitlenecek mi?

  • Anadolu yakasında ofis sayısı artıyor. Ümraniye'de, Kavacık'ta birçok firmanın genel müdürlükleri var. Orta vadede Avrupa yakası ve Anadolu yakası fiyatları dengelenecek diye düşünüyorum.

    Şu anda fiyatlar nasıl?

  • Fiyatlar biraz baskı altında ama bu baskı uzun vadede devam etmeyecektir. Arsa maliyetleri, inşaat maliyetleri konut fiyatlarına çok fazla yansıtılamadı. Stok biraz erimeye başlayınca, maliyetler tekrar yansıtılmaya başlanacak.

    Bence konut ihtiyacı olan için yarın hep geç oluyor.

    Fiyatların geri gelmesi için bir parametre yok ortada. Hatta

    nisan-mayıs aylarında sezon açıldığında fiyatlar artacaktır.



    Ev alacaklara öneriler

  • Kataloglara, özellikle `net alan' ifadesine dikkat etmelerini öneriyorum. 3+1, 170 metrekare daire satılıyor. Bir bakıyorsunuz 115 metrekare net alanı var. Bir başka projede 135 metrekare dairede de 115 metrekare net alan görüyorsunuz. Otoparkları dahi, brüte katan firmalar var.

  • Ruhsatı çıkmamış projelerde satışa başlanabiliyor. Sonra tüketici sürprizlerle karşılaşabilir.

  • Piyasada genelde iyi projeler yarış halinde. Bu nedenle sektörde kalite arttı. Yine de köklü firmaları tercih etmekte fayda var.

  • İşçilik çok önemli. Birçok firma aynı malzemeleri kullanıyor. Ama ortaya çıkan işte çok büyük farklılıklar oluyor. Bunu inşaat safhasında alınan projelerde ölçmek kolay değil. Bunu ancak, firmanın daha önce yaptığı işlere bakarak anlayabilirler.

  • Anlaşmalı bankaların bulunması projeye güven veren unsurlardan biri.



    Yabancılara gelecek 10 yılda 200 milyar $'lık konut satarız

    HektaŞ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, orta-uzun vadede inşaat sektörünün geleceğini parlak görüyor. Önümüzdeki 10-15 yıl için özellikle yabancılardan çok ümitli olduğunu vurgulayan Ekşi, "Önümüzdeki 10 yılda yabancılara 200 milyar dolarlık konut satarız" diyor. Ekşi'ye göre yerli yatırımcı için ise fırsat Anadolu yakasında. Ataşehir'in finans merkezi olma projesi netleştiğinde Anadolu yakasında fiyatların birden artacağını vurgulayan Ekşi, "Tüketicinin kafasında konut alma planı varsa, fazla geç kalmasın" şeklinde konuşuyor.

  • 2008 için iyimser misiniz?

    Gayrimenkul sektörü 2001'de neredeyse dibe vurmuştu. 2004'te bir talep patlaması oldu ve maketten evler satıldı. 3 yılda Türkiye ekonomisini, yüzde 21, yüzde 19 ve yüzde 17 gibi büyüme rakamlarıyla sürükleyen inşaat sektörü oldu. Bu yıl gelişmeler eski hızında olmayacak. Ama çok iyimser olmamakla birlikte kötümser de değilim. Sektörde yüzde 15 büyüme bekliyorum.

  • Şu anda satışlarınız nasıl, yavaşlama var mı?

    Evvelki gibi kolay konut satamıyoruz. Ama satışlarımız durmadı,

    devam ediyor. Biz şu anda Ümraniye Çekmeköy'deki İdealistkent projesimizi satıyoruz. Geçen yıl nisanda başladık. 139 villanın 120 tanesini, 387 dairenin 383'ünü sattık.

  • Faiz beklentiniz nedir?

    Faizin şu anki seviyelerini koruyacağını düşünüyorum.

  • Sizce konut yatırımı için doğru zaman mı?

    Son 10 yıla baktığımız zaman altın fiyatları 3.5 kat artmış, gayrimenkul ise 20 kat prim yapmış. Yani aslında konut en kârlı yatırım. Bence şu an konut almanın zamanı. Fiyatlar yüksek değil. Bugün CNR'daki konut fuarının son günü, konuyla ilgilenenler, orada bir günde bütün projeler hakkında bilgi sahibi olabilirler.

    Kadınlar alışveriş merkezine yakın ev istiyor

    Evİn hanımı mutfaktayken, bahçede oynayan çocuğunu en fazla 8'inci kattan görebilir. Biz bunu İdealistkent'te uyguladık. Yatırımcılara yeşili bol ve lokasyon olarak metro hattına yakın yerleri tercih etmelerini öneririm. Tabi zeminin sağlam olması, çocukların okuluna yakınlık önemli. Bir de bayanlar alışveriş merkezlerine de yakın olmak istiyorlar.
     

    İstanbul'un her yeri 3-5 yılda % 50-100 prim yapar

    HanyapI'nın genel müdürü Ertuğ Yaşar, gayrimenkul piyasasında yılın ikinci yarısında çıkış bekliyor. 2008'in gayrimenkul yatırımı için uygun bir yıl olduğunu düşünen Yaşar, "Faiz aşağı düşüyor. Döviz zaten vahim durumda, borsa 70 binlerden 40 binlere geldi. Yani seçenek yatırım araçlarında fırsat yok" diyor. Türkiye'nin her yerinde gayrimenkul yatırımının orta vadede kâr ettireceğini vurgulayan Yaşar, "İstanbul'da aldığınız her türlü gayrimenkul 3-5 yıl arasında yüzde 50- 100 prim yapar" şeklinde konuşuyor.

  • 2008'de Hanyapı neler yapacak?

    Önceliğimiz belki de özel sektörün en büyük 5 projesinden biri olan İstanbul Evleri'ni bitirmek. Nisan mayıs aylarında teslimatımız var. Önce 696 daireyi teslim edeceğiz, kasım ayında 388 daireyi teslim edeceğiz. Bununla birlikte yabancılarla yapacağımız yeni projelere bakıyoruz.

  • Yabancılarla ne tarz projeler geliştireceksiniz?

    İstanbul'un içinde iş yapalım istiyoruz. İstanbul'un banliyölerindeki projelerde bundan sonra da hep olacağız ama biraz daha İstanbul içinde ve A+ grubuna hitap edecek projeler planlıyoruz. Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm projeleri olacak, onlarla ilgileniyoruz. Bomonti şu anda yükselişte, oraya bakıyoruz. Boğaz'a bakıyoruz. Yabancı ortaklar, 100-1500 euro metrekare fiyatı olan yerler yerine 5000-10 bin euro olan yerler görmek istiyor.

  • Sizce projelerde hangi aşama daha kârlı?

    Projelerde iki aşamada yatırım yapmak lazım. Birincisi, ön satış dediğimiz maketten satış aşamasıdır. Burada tüketici risk alır, gözünü karartır. Uzun süre düşünecek vakti yoktur. İkinci aşama projenin bittiği andır. Henüz sitede yaşam başlamadan önce yapılan yatırım da kârlı olacaktır. İnsanlar yaşamaya başladığı anda tekrar prim yapacaktır.




    ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE / AKŞAM