Emlak Terimleri

Ev alırken önce para mı verilir?

Ev alım satım işleminde bulunan kimseler paranın ne zaman satıcıya verilmesi gerektiğini merak ediyor. Peki, ev alırken önce para mı verilir? Ev alırken para ne zaman ödenir?Taşınmazın tapusu kimin adınaysa o satış işlemini gerçekleştirebiliyor

Taşınmaz mal alım satım süreçleri tapu dairelerinde yapılıyor. Taşınmazın tapusu kimin adınaysa o satış işlemini gerçekleştirebiliyor. Gayrimenkulün satılması halinde tapu yeni malik adına tescil ediliyor. Taşınmaz devir işlemleri genellikle satış yolu ile yapılıyor olup, taşınmaz için belirlenen satış bedelinin ödenmesiyle gerçekleşiyor.

Gayrimenkuş satış tutarları genellikle yüksek meblağlarda oluyor. Örneğin ev ve arsa gibi taşınmazın satışa konu olması halinde satış bedeli taşınmazın lokasyonuna, büyüklüğüne göre artabiliyor.

Satış sürecinde iki tarafın da mağdur olmaması için paranın hangi aşamada ödenmesinin daha doğru olduğu merak ediliyor. Peki, ev alırken önce para mı verilir? Ev alırken para ne zaman ödenir?

EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İlgili taşınmazın tapu kaydını sorgulatarak aşağıdaki hususları incelemelisiniz:

Evin gerçek sahipleri,
Gayrimenkule ilişkin hisse oranları,
Üzerinde irtifak (kullanım) hakkı olup olmadığı,
İpotekli olup olmadığı,
Satışa engel bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı,
Kat irtifakının kurulup kurulmadığı,
Kurulmasına herhangi bir engel olup olmadığı,
Almak istenen bağımsız bölümün tapuda kayıtlı olup olmadığı,
Yüzölçümü,
Gayrimenkulün yönetim planı ve arsa sahibinin müteahhide uyguladığı tapu şerhleri

EV ALIRKEN ÖNCE PARA MI VERİLİR?

Ev alırken önce paranın ödenmesi isteniyor. Tapu memuru da devir işlemini gerçekleştirerken satış bedelinin ödenip ödenmediğinin teyitini soruyor. 

Ev alırken satış bedeli 3 farklı şekilde ödenebiliyor. Ödeme yöntemleri elden ödeme, banka aracılığı ile online ödeme ve bloke çek ile ödeme yöntemi  olarak sıralanıyor.

Eşe bedelsiz tapu devri nasıl yapılır?

Tapu alım satım harcı 2022 ne kadar?

Masrafsız tapu devri nasıl olur?