Genel

Ev alırken peşinat için borca girmeyin!

Posta Gazetesi Yazarı Özlem Denizmen okurlarının sorularını yanıtlıyor. İşte o yazı!

Hepimizin en büyük hayali, kendi evinin sahibi olmak. Türkiye'de her yıl 600 bin evlilik gerçekleşiyor ve bu civarda da ev ihtiyacı doğuyor. Ülkemizde kullanılan mortgage'ın (ev kredisi) yüzde 85'i oturma amaçlı, Ben, doğru evin doğru zamanda ve doğru oranda ev kredisiyle alınmasını öneriyorum. Ama İzmirli okurum gibi 70 yaşında değil... Banka kredisiyle almak için evin değerinin dörtte birini peşin vermek gerek. Bu peşinat biriktirilmeli.



130 bin liralık ev finansal huzuru bozar


30 yaşındayım. Evliyim. Çocuğum yok. Güney Kıbrıs’ta bir turizm şirketinde çalışıyorum. Aylık gelirim 3000 lira. Giderim 1500 lira. 11 ay sürecek 500 lira ödemem var. 20 bin lira birikimim var. 130 bin liralık bir ev beğendik eşimle. Sizce satın alabilir miyiz?


130 bin liralık ev için RET. Banka kredisiyle ev almak için, satın almak istediğin evin değerinin dörtte birini peşin vermen gerek. Bu peşinatı ise biriktirmiş olmalısın. Eşten dosttan alınan borçla peşinat ödeme. Çünkü hem ev kredisi taksitlerini ödemek hem de borç aldığın peşinatı ödemek finansal huzurunu bozar.


1500 lirayı rahatlıkla ödersin


27 yaşındayım. Sivas’ta yaşıyorum. Evliyim, 2 çocuğum var. Eşim 3 ay sonra üçüncü bebeğimizi doğuracak. Esnafım. Gelirim 7000 lirayı buluyor. Giderim ise 3000 lira. Bankada birikmiş 50 bin liram var. 150 bin liralık bir ev almak istiyorum.


Allah çocuklarını analı babalı büyütsün. Gelirin düzenli mi, her ay 7000 lira geçiyor mu eline? Aylık ödediğin borcun aylık gelirine oranı, en fazla yüzde 40 olmalı. 150 bin liralık ev için 50 bin peşin, 100 bin lira 10 yıl vadeli kredi alsan ayda 1500 lira kredi ödemen olur. Yazdığın bilgilere göre sana ONAY veriyorum. 3 çocuklu bir aile olacaksınız, her şey insanlar için. Mutlaka hayat sigortası yaptırmayı unutma.


80 bin liralık ev için ONAY veriyorum


Özlem Hanım, 27 yaşında evli bir kadınım. İstanbul’da yaşıyorum. 2300 liralık gelirim var. Aylık giderim 500 lira. Borcum yok. Birikimim 35 bin lira. 80 bin liralık bir ev satın almak istiyorum. Ne dersiniz?


Evi oturmak amaçlı mı, yatırım amaçlı mı almak istiyorsun? Alacağın ev hakkında sıkı bir araştırma yaptın mı?

1.Evin değeri artacak mı?

2.Kirası artacak mı?

3.Kullanışlı ve güvenli bir yerde mi? 


İşyerine, okula, merkeze uzaklığı nedir? Ulaşım imkanlan nelerdir? Güvenli bir yerde mi? Bütün bunlar ekstra zaman ve para demek. Bunları yaptıysan, yazdığın para durumuna göre sana ONAY veriyorum.


Hayatın tadını çıkarın


İzmir’de yaşayan 70 yaşında dul bir beyim. Gelirim 4000 lira. Giderim 1500 lira. Borcum yok. Bankadaki birikimimse 25 bin lira. 70 bin liraya bir ev almak istiyorum. Uygun mudur?


Evi ne için almak istiyorsunuz? Kendiniz için mi yoksa çocuklarınız için mi? Çocuklannız içinse bırakın kendi evlerini kendileri alsın. 70 yaşındasınız. Hayatınızın tadını çıkarın.