Emlak Terimleri

Ev alırken tapu masrafını kim öder?

Ev satın alma aşamasında olan kimseler bazı masrafları tek başına, bazı masrafları ise satıcıyla beraber öder. Peki, ev alırken tapu masrafını kim öder?Bilindiği üzere ev satın alırken ödenen masrafların başında tapu harcı yer alıyor

İlk defa ev satın alma sürecinde bulunan kimseler ödeyeceği masrafların neler olduğunu ve hangi masrafları tek başına, hangi masrafların satıcı ile birlikte ödenmesi gerektiğini öğrenmek istiyor. Bilindiği üzere ev satın alırken ödenen masrafların başında tapu harcı yer alıyor.

Tapu harcı, tapuda yapılan devir işlemlerinin tamamlanması adına ödeniyor. Bu harç bedeli ödenmezse tapu devir işlemi yarıda kalıyor. 

Tapu dairesinde ödenecek bu bedel gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harcın daha az hesaplanması adına olduğundan daha düşük satış bedeli beyan edilmesi ve bu durumun tespit edilmesi halinde taraflar vergi cezası ile karşılaşıyor.

Peki, ev alırken tapu masrafını kim öder? Tapu harcı ödemesini alıcı tek başına mı yapar? İşte merak edilenler...

TAPU SATIŞI İÇİN İSTENEN BELGELER

Tapu devri için alıcıdan ve satıcıdan istenen belgeler şu şekilde sıralanıyor:

Satıcıdan istenenler:
Tapunun aslı ya da fotokopisi.
1 adet fotoğraf.
Nüfus cüzdanının aslı ile fotokopisi.
Vergi borcunun olmadığına dair belediyeden alınmış belge.
Tapu işlemleri emlakçı tarafından yapılıyor ise vekaletname.

Alıcan istenenler:
T.C. kimlik numarası ile birlikte nüfus cüzdanının aslı ile 1 adet sureti
Eğer işlemleri bir vekil yürütüyor ise 1 adet vekaletname
 

TAPU RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Ev satışı için öncelikle tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor. Randevu alınmadan gidilmesi durumunda ise randevuluların işlemleri yapılacağından eliniz boş dönme ihtimaliniz bulunuyor.

Tapu randevusunu alıcı, satıcı ya da vekili alabiliyor. Tapu randevusu almak için Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün 181 numaralı çağrı merkezini arayarak randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Aynı zamanda internet üzerinden de tapu randevusu alabilirsiniz. Online randevular http://randevu.tkgm.gov.tr adresinden alınabiliyor.
 

EV ALIRKEN TAPU MASRAFINI KİM ÖDER?

Ev alırken tapu masrafı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Ancak bazı satışlarda alıcı ile satıcının anlaşması durumunda satıcı adına düşen miktarı da alıcılar karşılayabiliyor. Bu bedel anlaşma sağlanan satış bedelinden de düşülebiliyor.

Ev kiralarken ilk ayın kirası peşin mi ödenir?

Emlak vergisi 2022 1. taksit ne zaman?

Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı?