Sektörel

Ev almak isteyen bankalara koştu!

Ekonomide büyüme politikası ve bankaların faizi yüzde 0.88'a kadar çekmesi ev sahibi olmak isteyen tüketici talebini harekete geçirdi.

Ekonomide büyüme politikası ve bankaların faizi yüzde 0.88'a kadar çekmesi ev sahibi olmak isteyen tüketici talebini harekete geçirdi.  15 Temmuz darbe girişiminden bu yana vatandaşların bankalardan çektiği konut kredileri 8.7 milyar lira artışla 158.1 milyara yükseldi.  


Hükümetin ekonomide büyümeyi öncelikli hedefleri arasına alması ve bankaların tüketici kredilerinde faizi yüzde 0.88'e kadar çekmesi bekleyen tüketici talebini harekete geçirdi. FETÖ'nün hain darbe kalkışmasından bu yana bankalardan çekilen konut kredileri 8.7 milyar lira arttı. Geçen yılın aynı dönemini kapsayan 16 haftadaki artış ise 3.5 milyar İira olmuştu. Ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin, ağırlıklı 10 yıllık borçlanmayı tercih ettiği de gözlendi. Hatırlanacağı gibi, darbe girişimi sonra gayrimenkul sektör temsilcileri senetli satış, bankalar da konut kredileri faiz oranlarını 1 Ağustos'tan itibaren yüzde l'in altına çekmişti. 


BANKALARDAN İKİNCİ İNDİRİM 


Emlak Konut ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODR) attığı ilk adımlarla senetli konut satışlarında şirketler, faizi yüzde 0.70'a kadar düşürmüştü. Bu oran, 10 yıllık satışlar için de geçerliydi. Sektörün bu hamlesi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da bankalara seslenerek, "Faizi şöyle bir yüzde 9'a çekin" diyerek indirime davet etmişti. Bu çağrı sonrası bankalar birer birer indirime gitmiş ve ilk adım Ziraat'ten gelmişti. 


Banka, beş yıllık konut kredisinde faizi yüzde 0,90'a, 10 yılda yüzde 0,95'e çekmişti. Kamunun yanı sıra, özel bankalar da bu oranlarda indirim yapmış, ancak düşük oranların çoğu sadece bir ay sürmüştü. Bu defa Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrısı üzerine bankalar, kasımda ikinci indirime gitmişti. 


YIL BAŞINDAN BERİ 3 PUAN 


Böylelikle konut kredisinde yıl başında yüzde 1,14 olan oranlar 23-24 puana kadar geriledi. Bu da 10 yıllık vadeyle 100 bin lira kredi kullanıldığında 22 bin liralık bir indirim anlamına geliyor. 

Yani bankadan daha önce, 100 bin liralık 120 ay vadeli ve aylık yüzde 1,14'le kredi kullanıldığında, toplam kredi 185.4 milyar lirayı buluyordu. Aynı kredi ve vade dilimi, aylık yüzde 0.88 faizle hesaplandığında, 10 yılın sonunda geri ödeme 163.4 milyar liraya düşüyor. Yani 22 bin lira faize gitmek yerine, vatandaşın cebinde kalıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 15 Temmuz'dan hemen sonraki 22 Temmuz haftasından 6 Kasım'a kadar geçen haftalık dönemde bankalardan kullanılan konut kredileri artışa geçti. Böylelikle mevduat, katılım ve kalkınma bankalarından kullanılan söz konusu krediler 8.7 milyar lira yükselişle 158.1 milyar liraya ulaştı. Söz konusu rakam, geçen yıl 24 Temmuz ile 6 Kasım arasında 3 milyar 529 milyon lira artmıştı. Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre, 4 Kasım 2016 haftası itibariyle mevduat bankalarındaki konut kredisi 146.7 milyar, katılım bankalarında 11.4 milyar ve kalkınma-yatırım bankalarında 2 milyon 62 bin liraya ulaştı. 


GEÇEN YILI SOLLADI


Mevduat bankaları, konut kredisi tercihinde ilk sırada yer alırken, yıl başından bu yana artış yüzde 11,90, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,12 oldu. Katılım bankaları kanalıyla kullanılan söz konusu krediler ise bir haftalık dönemde yüzde 0.46 artış göstermesine karşın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,21, yıl başından bu yana yüzde 4.89 düşüş gösterdi. Öte yandan bankalardan kullanılan kredilerde tüketici uzun vadeli borçlanmayı tercih etti. Mevduat bankalarında 147 milyara dayanan kredilerin 101.9 milyarlık yüksek kısmı 120 ay vade diliminden oluştu. 


SADECE YENİ EV ALANA VERİYORLAR


 Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, bankaların düşük faizli krediyi sadece yeni ev alanlara verdiğini söyledi. Daha önce yüksek faizle konut kredisi kullananlara bankaların, indirimli faiz oranlarıyla faiz güncellemesine yanaşmadığına işaret eden Kolçak, şunları söyledi: "Bankalar 15 Temmuz'dan sonra faizi düşürmeye başladılar. Birçok kişi de yapılandırma için gitti, ancak bankalar güncel oranlardan yapılandırmaya gitmiyorlar. Sadece yeni ev alanlara veriyorlar. Bize gelen şikayetler,'bankalar yapılandırma yapmıyor'şeklindeydi. Ağustos ayından itibaren gelmeye başladı bu şikayetler. En başta tüketicinin zoruna gitti,'ben nasıl indirim alamam'diye, ancak daha sonra yavaş yavaş kanıksadılar. Banka,'ben zaten sektörün önünü açmak için faizi indirdim ama eskilere vermiyorum'diyor"değerlendirmesinde bulundu. 


EMLAK ALMANIN TAM ZAMANI 



ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, bankaların faiz indirimine gitmesinin sektörü hareketlendirdiğini bildirdi. Baygan, "Böylelikle yüzde 1in altında bekleyen talebin realize olacağını öngörüyoruz. Konut satışlarında 1 milyon 300 bine ulaşılır. Ekonominin kendi içinde arz talep dengeleri vardır. Bu değerlendirmeden yola çıkarak konut almanın tam zamanıdır diyebiliriz"dedi.


KONUT KREDİSİ FAİZİNDE 2.DÜŞÜŞ 


*İş Bankası, %0,95'ten % 0,90'a çekti. 

* Akbank, 5 yıla kadar %0,93, 7 yıla kadar %0,95 ve 7 yılın üzerinde % 0,97'e çekti. 

*Yapı Kredi'de, 61-120 ay vadede %0,92 

*Garanti Bankası, yüzde 0,90'a çekti. 

*TEB, tüm vadelerde yüzde 0,97 olan faizi 60 ay vadede yüzde 90'a düşürdü. 

* Halkbank'ta, 37-120 ayda yüzde 0,89. 

*Vakıfbank'ta 61-120 ay yüzde 0,95



Karar