Ekonomi

Ev almak isteyenler buraya dikkat! Emlak fiyatları düşecek mi? İşte detaylar!

Ev fiyatlarına yönelik önlemlerin alınıp alınmayacağı, fiyatların düşüp düşmeyeceği Mehmet Şimşek'in göreve başlamasından sonra araştırılmaya başlandı. Vatandaşlar, gittikçe artan emlak fiyatlarının ne zaman inişe geçeceğini merak ediyor. İşte detaylar!Yabancı kurumlar, Faiz toplantısında faiz artırımı beklediklerini belirttiler

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı yaklaşıyor. Yabancı kurumlar, Faiz toplantısında faiz artırımı beklediklerini belirttiler. Yaşanan faiz artışı en çok da emlak sektörü etkileniyor. Emlak balonunun ineceği ve sektörün durgunlaşacağı öngörülmektedir.

İşte haberin ayrıntıları…

Yaklaşan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımı beklentileri yükselmeye devam ediyor. Yabancı kurumlar ise, 22 Haziran gününde 650 baz puanlık yüksek bir faiz artışı olacağını kaydediyor. Ancak JPMorgan'ın son dakika yaptığı açıklaması, Merkez Bankası'nın politika faizini beklenmedik bir şekilde 8.5 seviyesinden 25 baz puana kadar yükselebileceğini bildirdi.

Son aylarda yaşanan faiz artışı, piyasalarda ciddi bir sıkılaşmaya neden olacak ve kredilerin daha da kısıtlanmasına sebep olacak. Bu halde, emlak sektörü faiz artışından en fazla etkilenecek olan sektörlerden biri olarak biliniyor. Emlak balonunun ineceğini ve sektörün durgunlaşacağı da açıklanıyor.

YÜZDE 30 SEVİYESİ!

Haberport'tan alınan habere göre; faiz artışı ile birlikte yatırımcıların daha güvenli ve likit olarak gördükleri mevduat hesaplarına yöneleceğini de belirtiyor. Aynı doğrultuda mortgage faizlerinin yükselmesi ile birlikte ev almak isteyenlerin sayısının azalacağı ve talebin düşeceği öngörülüyor. Bu durum, emlak fiyatlarında bir düşüşe sebep olabilir. Emlak sektöründe zaten durgunluk hakimdi ve özellikle kira fiyatları rekor seviyelere kadar çıkarken ev fiyatlarında bir durgunluk gözleniyordu. Politika faizinin 8.5 olmasına rağmen kredi faizlerinin yüzde 30 gibi bir seviyede olması, fiyatların ciddi şekilde artmasını engellemişti. Ama faizlerdeki artış, fiyatların düşmesine neden olabilir.  

Bununla birlikte, emlak fiyatlarının düşmesi, ev almak isteyenler için daha cazip bir durum olabilir. Talebin azalmasıyla birlikte arz fazlası oluşabilir ve bu da fiyatların aşağı çekilmesine neden olabilir. Ancak tam olarak da nasıl bir etki doğuracağı ve ne kadar süreceği de belirsizdir. Faiz artışının emlak sektöründe durgunluğa sebep olması ve fiyatların düşmesi beklenmektedir. Yalnız piyasaların nasıl tepki vereceği ve ne şekilde düzelme göstereceği de zaman içerisinde belli olacak.