Ev almak isteyenler elinizi çabuk tutun!
Konut sektörü piyasası her geçen gün büyümesini sürdürüyor. Konut maliyetlerindeki artışın yeni konut fiyatlarına nasıl yansıyacağı ise merak konusu..
Dünya Gazetesi yazarlarından Tevfik Güngör bugünkü köşesinde ''Konut maliyetlerindeki artış satış fiyatlarına henüz yansımadı'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı..
Konut piyasası büyük bir piyasa. Satılan konut sayısına ve ortalama satış fiyatlarına göre sektörün büyüklüğü 300 milyar TL ile 500 milyar TL arasında tahmin ediliyor.
Geçen yıl yeni konut satışlarının değerinin 250 milyar TL dolayında olduğu belirtiliyor.
Geçen yıl bankalardaki TL ve döviz mevduat hesaplarındaki artıştan daha fazla kaynak, yeni konut alımına gitmiş durumda.
Türkiye İstatistik Kurumu konut inşaat maliyetlerindeki değişimi izliyor.
2017 yılında konut inşaat maliyetlerinde “ortalama” %19 .7 oranında artış gerçekleşti.
Yeni konutlarda ortalama inşaat maliyet artışı, enflasyonun da üretici fiyatlarındaki yıllık ortalama artışın da üzerine çıktı.
Ortalama inşaat maliyetleri 2015’de %5.9, 2016’da %7.7 artmıştı.
2017 yılındaki %19.9 ortalama maliyet artışının arkasında, malzemelerdeki %21.9 oranındaki artış var.
Konut inşaatlarında, 2017 yılının son 3 aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ahşap işlerinde maliyet artışı %26.6, madeni malzemelerde %47.2, boya ve izolasyonda %20.1 artış oldu. Camlarda artış %22.2, sıhhi tesisatta %16.2, kalorifer malzemesinde %30.3, elektrik malzemesinde %20.4 oranında.
Konut inşaat maliyetindeki yıllık ortalama %19.7 oranındaki artışın, yıl içinde yeni konutların satış fiyatlarına (şimdilik) tam olarak yansıtılmadığı anlaşılıyor.
Merkez Bankası yeni konut fiyatlarındaki artışları izliyor. Artış oranlarını açıklıyor. Merkez Bankası’nın açıklamalarına göre, 2017 yılında yeni konut satış fiyatlarındaki 12 aylık artış, Ekim ayı itibariyle %11.68 oranında.
Bu bilgiler, önümüzdeki dönemde konut inşaat maliyetlerindeki artışın satış fiyatlarına yansıtılacağını, önümüzdeki günlerde satış fiyatlarında önemli artışlar olacağını gösteriyor.
2018 yılında konut sektöründeki hareket devam edecek. Konut maliyetlerindeki artış nedeniyle satış fiyatlarında artış olmasına rağmen talep artacak. Talep artışını gören inşaat firmaları konut yapımını sürdürecek.
Unutmayalım konut ve gayrimenkul piyasasındaki hareketi körükleyen, birikimleri konut ve gayrimenkul piyasasına çeken, halkımızın alternatif yatırım alanlarına güvenememesi ve alternatif yatırım alanlarının getirisinden mutlu olmaması var.
Çok kişi konut ve gayrimenkul yatırımını uzun dönemli yatırım olarak değerlendiriyor. (1) Özellikle ilk el-yeni konutların kısa sürede tekrar satışa çıkarılması halinde kolaylıkla alıcı bulamaması, (2) Satın alınan fiyatın altında fiyatla satılması, ilk el-yeni konuta yatırım yapacakları korkutmuyor.
Bu işi bilenler, “Bugünler, yatırım için, kiraya vermek, satıp para kazanmak için yeni konut alma günü değil. Oturmak için ise konut satın almanın günü olmaz. Oturmak için konut satın alacaklar, imkanları olduğunda bir an önce konut almalı” diyorlar.