Konut

Ev almak isteyenlere müjde! BES katılımcısı konut sahibi olacak!

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının konut sahibi olmalarını teşvik etmek için Konut BES uygulamasının planlandığını duyurdu! İşte tüm detaylarlar...Atilla Benli, Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Cemal Kişmir, Ahmet Yaşar, Taylan Türkölmez, Uğur Gülen ile beraber sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni yol haritasını anlattı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, BES (Bireysel Emeklilik Sistemi), katılımcılarının ev sahibi olabilmeleri için Konut BES uygulamasına geçileceğini duyurdu. Atilla Benli, Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Cemal Kişmir, Ahmet Yaşar, Taylan Türkölmez, Uğur Gülen ile beraber sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni yol haritasını anlattı.

Peki, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni yol haritası ne şekilde ilerleyecek? Konut BES uygulaması nedir?

Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan'ın haberine göre; Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, toplam katılımcı sayısının 13.6 milyon kişiyi aştığını, toplam fon büyüklüğünün de 285 milyar Türk Lirası olduğuna dikkat çekerek, devletin sisteme verdiği desteğin 28 milyar Türk Lirası'na ulaştığını, 18 yaş altı çocukların sistemdeki fon büyüklüğünün devlet katkısı dahil 785 milyon Türk Lirası'nı aştığını ve sistemde bulunan 18 yaş altı çocukların sayısının da 302 binin üzerine çıktığının altını çizdi. Uzun vadeli tasarruflarda BES’in ilk tercih edilen ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Atilla Benli, “Katılımcıların BES’te birikim yaparken konut sahibi olmalarının teşvik edilmesi amacıyla Konut BES, yurtdışında yerleşik kişiler ile şirketlerinin tasarruflarını ülkemizde değerlendirmelerini sağlayacak Yuvam BES uygulamasına ilişkin mevzuat değişiklikleri planlanıyor” dedi.

VİZYON 2024 PROJESİ

TSB Başkanı Atilla Benli, sigorta sektöründe yaşanan son gelişmelereden de bahsederek, 403 milyar Türk Lirası fon kapasitesi bulunan sigorta sektörünün, ekonominin itici güçlerinden biri olduğunu ve Türkiye’nin uzun vadeli finansman ihtiyacında önemli etken bulunduğunu söyledi. Sigortalılık oranı dünya genelinde yüzde 7.4 iken, Türkiye’de yüzde 2.2 civarında olduğuna vurgu yapan Benli, şu sözleri kaydetti:

“Bu oranı yükseltmek amacıyla, ‘Vizyon 2024’ projesiyle yol haritamızı belirledik. Planlanan reformların hayata geçirilmesiyle 2024’e kadar brüt prim üretimini 299 milyar TL’ye ulaştırmayı, sigortalılık oranını da yüzde 3.5’e çıkarmayı hedefliyoruz” 

MALİYETLER ARTTI

Atilla Benli, Trafik ve sağlık sigortalarında artan maliyetlerin sektöre etkisi hakkında görüşlerini şu şekilde açıkladı:

“Sağlık sigortalarında muayene ücretleri, ilaç fiyatları ve tıbbi malzeme fiyatları gibi pek çok kalemdeki artış nedeniyle maliyetler yükseldi. Trafik sigortalarında ise, 2021 yılında maliyetlerde öngörülemeyen bir artış yaşandı ve 2022’de de devam ediyor. Trafik sigortalarında gelişmiş ülkelerde düzenleyici otoritelerce teşvik edilen ‘eşdeğer parça’ kullanımının bizde de teşvik edilmesi ve böylece maliyetlerin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca tazminat hesaplamalarında standardizasyonun sağlanması da önemli.”

661 MİLYON TL COVID-19 TAZMİNATI ÖDENDİ

Atilla Benli, son günlerin gündemdeki konusu olan kredili hayat sigortalarından da bahsederek, bu konu hakkında şu sözleri söyledi:

“2021’de kredi bağlantılı hayat sigortası ile 132 bin sigortalının, 1.6 milyar TL tutarında kredi borcu sigorta şirketleri tarafından kapatıldı. Sadece Covid-19 bağlantılı vefatlar için ödenen tazminat tutarı 661 milyon TL olurken, bu tutar hayat şirketlerinin toplam üstlendiği tazminatlarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturdu.”

Kredi notu sıfır olanlara, üç ayrı bankadan kredi desteği! Başvuruları kaçırmayın

Yüksekten altın aldım ne yapacağım diyenlere ünlü ekonomist Tuna Kaya altın için yıl sonu tahminini açıkladı

ŞOK 4 Mayıs 2022 aktüel kataloğunda dev indirim!