Ev almak yatırım aracı olmaktan çıktı mı? Satılık fiyatlar düşse bile, kiralar fırlayacak!
Son zamanlarda hem satılık hem kiralık konut fiyatlarında yaşanan artışları, ev sahibi olmayı da ev kiralamayı da zorlaştırdı. Peki konut piyasasını neler bekliyor?
Uzun zamandır derin bir barınma krizi yaşanıyor. Her gün basında kiracı ve ev sahibi kavgaları yer alıyor. Manşetyorum köşe yazarı Ahmet Serhatli, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Serhatli, her şeyin pandemi ile başladığını, bu süreçte insanların bir anda bahçeli evde oturmanın kendilerini daha özgür daha korunaklı olduğunu düşündüğünü ve villa veya müstakil tipte evlere talebin patladığını dile getirdi.
KONUT ALMAK ARTIK HAYAL
Ahmet Serhatli, enflasyondaki yükselişin inşaat girdi fiyatlarını artırdığını vurguladı ve "Her şeyin fiyatı arttığı gibi konut fiyatları da uçuşa geçti" diye konuştu.
Konut fiyatlarının 2022'de yüzde 220 gibi bir artış gösterdiğinin altını çizen Serhatli, "2019 yılında toplam 1.348.729 adet
2020 yılında toplam 1.499.316 adet
2021 yılında toplam 1.491.856 adet
2022 yılında toplam 1.485.622 adet
2023 yılında toplam 1.225.926 adet
2024 ilk çeyreğinde 355.173 adet" diyerek konut satış rakamlarını da açıkladı.
KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI
Serhatli, herkesin dilinde "Konut, araba almak artık hayal" cümlesinin olduğunu belirtti ve satış adedinin düşmesinin, talepteki daralmanın fiyatları kademeli olarak düşüreceğini dile getirdi.
"Çünkü bankaların uyguladığı yüksek faiz politikası uzun vadeye yaydığınızda taksitleri ödenmesi çok güç bir hale getiriyor.
Varsayalım 4 milyon TL değerinde bir konut beğendiniz.
1 milyon lira da peşinatınız var. 3 milyon liralık banka kredisine 120 ay vadeli olarak başvurdunuz.
Aylık taksit tutarınız 100 bin lira seviyesinde olacaktır" bilgilerini veren Ahmet Serhatli, memur olunsa bile bu şartlarda ödeme yapılamayacağına dikkat çekti.
Serhatli, ipotekli konut satış rakamının Nisanda sadece 7.071 adet olduğunu belirtti ve "10 milyon lira paranız var ve biraz lükse kaçan mutena semtlerden bir ev beğendiniz. Fakat birisi aklınızı çeldi, bankaya gittiniz vadeli mevduata para yatırdınız, aylık getirisi 450-500 bin TL civarında olacaktır" diyerek, ev almanın yatırım aracı olmaktan çoktan çıktığını vurguladı.
KİRACILARIN VE EV SAHİPLERİNİN DURUMU NE OLACAK?
Ahmet Serhatli, bu durumda müteahhitlerin konut satmak yerine kiralama yoluna gidebileceğini söyledi ve "Kira fiyatlarının gerileyeceğini zannetmeyin. Tam tersine talep olduğu sürece arz da kısıtlı olduğu müddetçe fiyatlar yükselir.
Şu durumu atlamayalım. Konut satışları azalıyor ancak fiyatlar şu anda stabil." açıklamasında bulundu.
Gayrimenkulü bol olan vatandaşların ortalık sakinleşinceye kadar konutlarını kiraya vermemeyi düşündüklerini de dile getiren Serhatli, yazısını şu ifadeleri kullanarak tamamladı:
Talep fazla olmasına rağmen vatandaş mecburen kiralama yoluna gidecek.
"Gelecek zamanda ise yüksek kiralar nedeni ile kirasını ödeyemeyen kiracıları sık sık duyabiliriz. Adliye kapılarında bol bol konut sahipleri tahliye davaları ile uğraşacağı kaçınılmaz bir gerçek olacaktır."
Mağdur ev sahibi: Kiracılar tepemize çıktı, yargı kan ağlıyor!