28 / 04 / 2024

'Ev almak zorlaşıyor, konut üretim seferberliği başlatılmalı'!

'Ev almak zorlaşıyor, konut üretim seferberliği başlatılmalı'!

Türkiye’nin 3. büyük kenti İzmir’de kooperatifler aracılığıyla 150 bin kişinin barınma sorununa çözüm getiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ev almanın zorlaştığını ve konut üretim seferberliğinin başlatılması gerektiğini belirtti.



Konut sektörüne ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulunan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de son bir yılda konut fiyatlarının yüzde 98, kiraların da yüzde 131 arttığını belirtti. 

Şehir Plancısı ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi başkan aday adayı Dr. Buğra Gökçe’nin açıkladığı ‘barınma krizi’ne dair araştırmasının; konut sıkıntısının beka sorununa dönüştüğünü ve sosyal açıdan da büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Gazete İz'de yer alan detaylara göre, Aslan, “Gökçe’nin açıkladığı verilere göre; konut satışı ekimde bir önceki aya göre yüzde 8.7 düştüğünü belirerek, "Buna karşılık Türkiye’de son 1 senede konut fiyatı ortalama yüzde 103 arttı. Bu artış İzmir’de yüzde 98, İstanbul’da yüzde 89.6, Ankara’da ise yüzde 121.1 oldu” dedi. 

  Ev almak zorlaşıyor, konut üretim seferberliği başlatılmalı !

Buna paralel kiraların da 1  yılda, ülke ortalamasında yüzde 127.8 arttığını, söz konusu artışın İzmir’de yüzde 131, Ankara’da ise yüzde 178, İstanbul’da yüzde 91 olduğunu dile getiren Aslan, İzmir’de 100 metrekare konutun ortalama kirası, asgari ücretli çalışanın maaşının en az yüzde 75’ini buluyor. Bu arada; konut fiyatı ve kira bedeli böylesine yükselirken, konut kredi faizinde arttığını belirtti.

Günümüzde, 100 metrekare ortalama konut fiyatı 3 milyon 40 bin TL seviyesinde olduğunu söyleyen Aslan, "Kamu bankasından 120 ay vadeli 2.5 milyon lira kredi alınması halinde, aylık taksit 98 bin 258 TL'yi buluyor. Türkiye’de, nüfusun yüzde 90’ı böyle bir krediyi ödeyemez. Bu tablo, konut ve barınma krizinin ‘insani kriz’e dönüştüğünü gösteriyor” diye konuştu. 

  Ev almak zorlaşıyor, konut üretim seferberliği başlatılmalı !

EV ALMAK ZOR

Konut fiyatı ve kiraların kontrol edilemeyen artışı sebebiyle çalışan ve emeklilerden oluşan geniş kesimin konuta erişimi, mülk sahibi olmasının olanaksız hale geldiğini söyleyen Hüseyin Aslan, “Konut sahipliği oranı, 2002 yılında yüzde 73 düzeyinde iken, bugün yüzde 56’ya geriledi. Bu olumsuz süreç; özellikle yeni işe başlayanların, asgari ücretle çalışanların, memurların üç büyük şehirde ev sahibi olması bir yana, kirada oturmasını bile mümkün kılmıyor” şeklinde konuştu. 

  Ev almak zorlaşıyor, konut üretim seferberliği başlatılmalı !

KONUT ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, şöyle devam etti: “Anayasamız, vatandaşın ‘konut hakkı’nı güvence altına alıyor ve devlete de nüfus artışına ve ihtiyaca göre alacağı önlemlerle bu hakkı koruma görevi veriyor.  

Gelinen noktada devlet, konut krizini çözmeyi öncelikli konu olarak ele almalı, yerel yönetimlerle, konut kooperatifleriyle, STK’larla eşgüdüm halinde ve saydam süreçlerle nüfus yoğunluğunun ve kentsel ihtiyaçların fazlalaştığı ana kente alternatif konut ve yaşam alanına yanıt verecek, ‘konut üretim seferberliği’ ilan etmeli. Bu bağlamda;  TOKİ  ve Emlak Konut, lüks konut üretiminden vazgeçerek, dar ve sabit gelirli için sosyal konut üretimine başlamalı. Ayrıca; belediyeler de 1984-1990 yıllarında olduğu gibi, Ege-Koop gibi konut kooperatifi üst birliğini özendirici uygulamaya geçmeli. Kamu bankaları da uzun vadeli, düşük faizli kredi uygulamasıyla, ihtiyaç sahiplerinin konuta erişimini kolaylaştırmalı. Sonuç olarak, konut krizi büyük sorun oldu, sosyal gerilime ve çatışmaya evrildi. Çözüm için yarın geç olabilir.” 

Rönesans Holding'ten Ankara'ya 500 bin metrekarelik dev adalet sarayı!  MİT'in eski arazisine dev proje geliyor!

Bireysel Emeklilik Sözleşmesi ile ilgili genelge Resmi Gazete'de!


Geri Dön