Ev almakta zorlanan vatandaşlar kooperatiflerin yolunu tuttu!
1980’li senelerde gündemden düşmeyen yapı kooperatifleri adeta küllerinden yeniden doğuyor. Konut almakta zorlanan vatandaşlar kooperatiflerin yolunu tuttu...
1980’li senelerde gündemden düşmeyen yapı kooperatifleri adeta küllerinden yeniden doğuyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, yaşanılan mağdurdiyetler sonrasında yap-sat modelinin yaygınlaşması ile kooperatiflere ilgi azalmıştı. Son dönemlerde ise bu model yine popüler oldu. Arsa bedellerinin artması ve artan inşaat maliyetleri ile konut fiyatları ulaşılabilir olmaktan uzaklaştı böylece de yapı kooperatifleri sayısı arttı.
İNŞAAT İLK SIRADA YER ALIYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre bu sene Mayıs'ta toplam 62 kooperatif kuruldu. Mayıs 2021'de kurulan kooperatiflerin faaliyet alanları incelendiğinde inşaat alanında olanlar dikkat çekti. Yine bu ayda söz konusu alanda toplamda 26 kooperatif kurulmuş oldu. 2021 yılının ilk 5 aylık dönemi incelendiğinde ülke genelinde toplamda 603 kooperatif kurulmuş oldu. Yaşanan bu süreçte açıklanan resmi rakamlara göre ilk sırayı 232 kooperatifle konut yapı sektörü aldı.
ASTRONOMİK BOYUTLARA ULAŞTI
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “İlk model yapı kooperatifi kurmak. Maalesef kötü anıları da fazlaca biriktirmiş ‘kooperatifzede’ kavramının da oluşmasına yol açan bu modelin 2020 sonrası hızla yeniden geliştiğine şahit oluyoruz. Yapı kooperatifi kurmak çok zor değil. 7 kişi bir araya gelerek bu kooperatifi kurabiliyor. Kooperatif modeli ile inşaatın yükleniciye bedel karşılığı yaptırılması ve sonrasında ‘zede’ olmadan tapu sahibi olunması mümkün.”
ORTAK ARSA ALIMI ÖNE ÇIKIYOR
Ortak arsa alımının ön plana çıktığını kaydeden Ali Güvenç Kiraz, “Söz gelimi 20 kişi bir araya geldik ve 20 dönüm arsa aldık. Teknik bir uzman kroki çiziyor ve her kişinin yeri tapuya tescil ediliyor. Burada ‘amaca özgüleme sözleşmesi’ yapıldığı için alıcı için riskler ortadan kalkıyor. Özel parselizasyon yapılıyor, hissedarlardan birisi çıkıp ortaklığın giderilmesi davası açamıyor. Herkesin yeri belli, kimse kimsenin alanına müdahale edemiyor ve dileyen ortaklardan biri payını 3. kişilere de satabiliyor” şeklinde konuştu. Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu modelin gayrimenkul geliştiren firmalar tarafından da kullanılmaya başlandığını, vatandaşa tapulu arsa satışı gerçekleştirildiğini dile getirdi.
BUNLARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Avukat Ali Güvenç Kiraz,nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şu sözlerle açıkladı:
”Kooperatif yönetimine adli ve ticari sicili iyi kişiler seçilmeli. k Yönetim mutlaka her aşamada denetlenmeli. Bu nedenle üyeler kendi aralarından denetçiler oluşturmalı.
İç denetim dışında bir dış denetim de sağlamakta fayda var. Dışardan bir hukukçu ve bir inşaat mühendisi ile çalışmak süreci garantiye almanızı sağlar.
Firmanın teknik ve mali yeterliliği kontrol edilmeli ve teminat istenmeli.
Geçmişte kooperatiflerde 1-2 üyenin zamanında ödeme yapmaması tüm süreci kilitliyordu. Aynı sorunların olmaması için sözleşmeler doğru hazırlanmalı.”