Kent Haberleri

Ev almayı düşünenler aman dikkat! Tapuyu dikkatlice incelemeden sakın bunu yapmayın!

Her ailenin en önemli amaçlarından bir tanesi de konut sahibi olmak. Fakat konut satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alıyor. İşte ev almak isteyenleri yakından ilgilendiren o detaylar...Fakat konut satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alıyor

Her ailenin en önemli amaçlarından bir tanesi de konut sahibi olmak. Fakat konut satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alıyor. Verilen detaylara göre, konut almanın da bir usulü de var. Parayı verip tapuyu almakla ne yazık ki her şey bitmiyor. Tapuyla ilgili olarak bilinmesi gereken pek çok detay yer alıyor.

Ev almayı düşünenler aman dikkat! Tapuyu dikkatlice incelemeden sakın bunu yapmayın...

EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?

Haber Global'de yer alan habere göre, yeni bir konut alırken ilk karar verilmesi gereken husus, oturmak için mi yoksa yatırım için mi alınıyor olduğu. Yine verilen bilgilere göre, söz konusu bu karar evin lokasyon ve değerlenme potansiyeline kadar birçok konunun belirlenmesini sağlar.

Alınacak olan konutun tapusunun ne çeşit bir tapu olduğunu öğrenmekte de yarar vardır. Kat irtifakı mı kat mülkiyeti mi ya da hisseli tapu mu bunun evi satın almadan önce öğrenilmesi gerekiyor.

Ayrıca yine verilen bilgilere göre, söz konusu konutun yasal evraklarının tam olup olmadığının da mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Yine verilen detaylara göre, iskân bilgileri tam bilinmeli ve depreme dayanıklılığı da kontrol edilmeli.

Paylaşılan detaylara göre, sıfır mı 2. el mi bir konut alınacak yine önemli bir diğer husus. Ayrıca sıfır satın almalarda maketten konut alma da söz konusu olabilecek. Böyle bir alım yapıldığında maketi ve maketin çevresi de iyi bir şekilde analiz edilmeli.

Yine verilen bilgilere göre, tapuda ev ile beraber tescil edilen kullanımlar da kontrol edilmeli. Otopark, depo alanı vb. sahip olunacak ilave kullanım alanlarının tapuda tescil edilip edilmediğinin de kontrolü sağlanmalı.

Eğer site içerisinde bir konut alınacaksa ortalama aidat bedelleri, aidatın içinde nelerin dahil olacağının da önden öğrenilmesi gerekiyor.

Ayrıca yine verilen bilgiye göre, satın alınan konutun, brüt ve net metrekareleri arasında fark olup olmadığının da iyi analiz edilmesi gerekiyor. Ayrıca aatış brütü, daire brütü, daire net alanı gibi farklı alan tanımlamaların da iyi yapılması gerekiyor.

Satın alınan konutun çevresindeki komşuların kim olacağı, genel yaşayan profili, yabancı nüfusu gibi ince detaylar da oldukça önem taşıyor.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, satın alınması planlanan konutun semti, bölgesi, gelişme potansiyeli, üst ölçekli planlardaki fonksiyonu gibi konuları da irdelemekte yarar var. Ayrıca toplu ulaşım imkanları, sosyal donatı alanlarına yakınlığı gibi imkanlar da hem konutun değerini hem de oturma popülasyonunu etkiliyor.

GEREKLİ BELGELERİN LİSTESİ

-Kimlik belgesi
-Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan fotoğraf
-İşlem birinin adına vekaletname yoluyla başkası tarafından yapılıyorsa vekaletname
-DASK poliçesi
-Emlak beyan değerinin ilgili belediyeden alınmış olması ve işlemin gerçekleştirildiği seneye ait olması gerekir
-İşlem için gerekli olan harçların ve satış anından önce ödendiğine dair dekontların bulunması gerekir

TAPU'DA BUNLARA DİKKAT

Yine verilen bilgilere göre, sıfır konut alım satımlarında sözleşme düzenlemesi gerekiyor. 2. el alım satımlarda ise isteğe bağlı şekilde düzenlenebilir. Ayrıca sözleşmede metrekare, teknik özellikler, teslim şartları, teslim koşulları, gecikme durumundaki cezai maddeler, iskân alımı esnasındaki masrafların kim tarafından karşılanacağı ve koşulları, tapu alım satım harcının, damga vergisinin kime ait olduğu gibi konulara dikkat edilmesi oldukça önem taşıyor.

Yine paylaşılan detaylara göre, tapu işlemleri için şehir olarak e-randevu sistemi ile internet üzerinden randevu alınabiliyor. Ayrıca önceden randevu alınması durumunda Tapu Sicil Müdürlüğünde beklemenin de önüne geçilebilir ve zamandan da tasarruf sağlanabilir. Satın alınma işlemleri vekaletname üzerinden temsilcilikle yapılacaksa ilgili vekaletname ve vekil kılınan kişinin kimlik bilgileri de oldukça önemli.

Fahiş kira isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi pes dedirtti!

Tapu sahiplerine müjde! Tam 5 yıl ödediğiniz o paralar size geri verilecek! Bu paraları mutlaka alın!

Tapu sahipleri aman dikkat! Bu tarihleri kaçıran yandı!