Sektörel

Ev almayı düşünenler hemen bakın! Azalan satışları sektörü nasıl etkileyecek? Konut fiyatları düşecek mi? 

Ekim ayı itibariyle konut satışlarında düşüş kaydedildi.  Bu durum, konut fiyatlarında da gerileme beklentisini gündeme getirdi. Peki konut fiyatları düşecek mi? İşte uzman isimlerin açıklamaları... Son bir senede özellikle İstanbul’da ikiye katlanan konut fiyatlarında düşüş beklentisi gündeme geldi

Konut fiyatları yükselirken, satış rakamları geriliyor. Son bir senede özellikle İstanbul’da ikiye katlanan konut fiyatlarında düşüş beklentisi gündeme geldi. 

Artan enflasyon sadece tüketicinin alım gücünü düşürmekle kalmadı konut yapımında kullanılan çimento, demir, çelik, kereste gibi ürün maliyetlerinde de son bir senede yaklaşık yüzde 120 yükseliş kaydedildi. Bazı uzmanlar, inşaat maliyetlerindeki yükselişin henüz tam anlamıyla piyasaya yansımadığına, maliyetlerin eklenmesiyle ev fiyatlarının yükseleceğine dikkat çekiyor. 

Uzmanlar konut sektörü ve konut fiyatlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Peki konut fiyatları düşecek mi? Konut sektörünü neler bekliyor? İşte ayrıntılar...

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; Ekonomi yazarı Barış Soydan, ev fiyatlarının gerilemeyeceğini dile getiriyor. Aylık yükselişin yüzde 5 bandında olduğunun altını çizen Soydan, enflasyonun da aylık yüzde 5 bandında olduğuna vurgu yaptı. Soydan’a göre, ev fiyatlarındaki artış hızının düşmesinin sebebi, enflasyon ile aynı seyirde olması. "Enflasyon yüzde 100, buna karşılık konut fiyatları yüzde 80 artarsa burada yüzde 20’lik bir düşüş olduğunu anlarız" diyen Soydan, 2019'da da benzer bir dönem yaşandığını hatırlatarak; enflasyon artarken konut fiyatlarının aynı oranda artmadığını, dolayısıyla reel durumda düşüş yaşandığını dile getirdi. 

Soydan, ev fiyatlarındaki seyrin bu şekilde süreceğini savunuyor ve sebebinin banka faizleri olduğunun altını çiziyor. Bankaların konut kredisi vermediğine veya çok yüksek faiz oranları uyguladığına dikkat çeken Soydan, "Konut kredisiyle alınan ev sayısında sert düşüş var. Geçen yıl ekim ayı ile bu yılın ekim ayı arasında yüzde 50 fark var. Talebin azalmasının önemli nedenlerden biri de bu. Başkaca sebepler de yok değil" açıklamasında bulundu.

Büyük şehirlerde 3 milyon liradan daha ucuza konut bulmanın mümkün olmadığını dile getiren Soydan, konuyla ilgili olarak "Para biriktirerek bunu almak olası görünmüyor. Kredi olması lazım, kredi de yok. Hazırda parası olanlar zaten aldı. İktisatta bir şeyin talebi azalırsa fiyatı da geriler. Reel gerileme başlamak üzere" ifadelerini kullandı. 

Soydan, TOKİ projelerinin ev fiyatlarının düşmesinde etkili olacağının konuşulmasına karşın bunun da yaşanmayacağını belirtiyor. Projelerdeki soru işaretlerine dikkat çeken Soydan, "TOKİ ne kadar sürede yapacak konutları? Nerede yapacak? Benim tahminime göre etkisi olmaz. Arz da problem elbette. İnşaat malzemelerinde yaşanan büyük artışlar yatırımcı sermayesinin tükenmesine neden oldu" şeklinde konuştu. 

EV SAHİBİ OLMAK HAYAL Mİ OLDU? 

Emlak Danışmanı Doğan Yücel de Soydan’la benzer düşünceleri savunuyor. TOKİ projelerinin konut piyasasında etkisiz kalacağına dikkat çeken Yücel, "TOKİ’de, gerçek ihtiyaç sahipleri konut sahibi olamıyor. Konuyla ilgili denetleme de yapılmıyor. Emlak piyasasında yerli alıcılar için konut sahibi olmak artık hayal" açıklamasında bulundu. 

Yabancılar için Türkiye'de konut almanın bir fırsat olduğunu ve piyasa aktörlerinin şu an onlar olduğunu dile getiren Yücel, "Paraları değerli. Orta ve alt gelir grubundaki dört kişilik bir ailenin hepsi çalışıyor olsa bile konut sahibi olamaz" ifadelerini kullandı. 

Yücel, piyasada durgunluk yaşansa da fiyatların gerilemesini beklemeyi Polyannacılık şeklinde yorumluyor. Yücel’e göre, demir ve çimento gibi inşaat girdi maliyetleri gerilemediği sürece ev fiyatları da düşmeyecek. "Alıcı bulamayan konut sahibi bekler” diyerek ekliyor: “Lüks projelere talep devam ediyor. Tekstilci, futbolcu gibi gelir sahipleri konut satın alıyor. Nüfus artıyor, büyük kentler göç alıyor…" diye konuşan Yücel, konut sorununun toplumsal bir barınma sorununa yol açabileceğinin altını çizdi. 

Kamu bankaları aracılığıyla konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi halinde şu an yaşanan durgunluğun dağılacağına vurgu yapan Yücel, bu durumda ise müteahhitlerin fiyatları yukarı çekeceğini dile getirdi. 

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Komite Üyesi Nilüfer Kas, inşaat maliyetlerinin piyasada belirleyici olduğuna dikkat çekerek, konut üretiminde metrekare birim fiyatının 20 bin TL olduğunu belirtti. Bu 20 bin TL'nin içinde arsa payı olmadığına vurgu yapan Nilüfer Kas, "Bu şu demek, Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, 100 metrekarelik bir evi 2 milyon TL’nin altında üretemezsiniz. TÜİK, inşaat maliyetlerinin yüzde 120 civarında arttığını söylese de gerçekte bu oran daha fazla" açıklamasında bulundu. 

Konut fiyatlarında günlerin dahi çok önemli olduğunu ifade eden Kas, fiyatların her gün yükseldiğine; son 3 senedir üretilen konut sayısının ihtiyacın çok altında olduğuna dikkat çekti. 

Pek çok mülk sahibinin malını satmak istemediğine, çünkü sattığı anda yerine benzer niteliklere sahip konut alamayacağını bildiğine dikkat çeken Kas, gayrimenkul yatırımına her dönem iştahın olduğunu, piyasanın asla sabit kalmayacağını vurguladı. 

Satıcıların da fiyat yükselişi beklediğini belirten Kas, bu sebeple satıcıların ‘acil’ olmadığı sürece konutlarını elden çıkarmadığının altını çizdi. 

Çocuk desteği parası ne zaman yatacak? 2022 Çocuk Bileşeni ödemleri ne kadar? 12 ay sürecek desteği kimler alacak?

Evde bakım parasında son dakika müjdesi! Paralar il il hesaplara yatıyor! Hemen kontrol edin!

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü! Her şey sil baştan değişti! 21 Kasım 2022 altın fiyatları