Ev bakarken mühendis olmanıza gerek yok
Satın alınacak evin inşaatında hangi malzemelerin kullanıldığını, inşaatın doğru yapılıp yapılmadığını bilmek için ise mühendis olmaya gerek yok. Bir evin sağlam olduğunu anlamanın püf noktaları. Başka yerde yok. Sadece www.emlakkulisi.com'da!
Yapılan araştırmalar Türk insanının ev alırken bilinçli hareket etmediğini gösteriyor. Daha çok mimari özelliklere bakılarak yapılan alım kararları, dürüst çalışmayan inşaat firmalarının kalitesiz ya da ucuz ürünler kullanmasına imkan sağlıyor. Halbuki inşaat kalitesinin sorgulamak hayatında bir defa ev sahibi olacak müşterinin en tabi hakkı. C40-C50 cinsi betonun ömrü 500 yıl civarında. Bir evin ekonomik ömrü ise ortalama 200-250 yıl. Dolayısıyla evi bir akşam yemeği malzemesi gibi satın almak doğru değil. Satın alıp içinde oturan kişi evini ileride varislerine devredeceği de göz önüne alınırsa insan hayatında alınan en önemli kararlardan biri ev almak. Satın alınacak evin inşaatında hangi malzemelerin kullanıldığını, inşaatın doğru yapılıp yapılmadığını bilmek için ise mühendis olmaya gerek yok. Depreme dayanıklı inşaat kalıp sistemleri üreten Belçikalı SİSMO'nun Yönetim Kurumu Üyesi Osman Topçu, kaba inşaat aşamasında birkaç defa inşaat sahasını ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan müşterinin bazı püf noktaları yakalayabileceğini söylüyor.
"Betonu değiştiremezsiniz"
Osman Topçu şunları söylüyor: "Tüketici bilinçlenip doğru malzemeleri doğru binalarla satın alırsa, inşaatçılar da doğru yapıları yapmak zorunda kalır. Maalesef Türk tüketicisi ev alırken bilinçli hareket etmiyor. Daha çok mimari unsurlara bakarak evini alıyor. Yani 'benim jakuzim var mı? kombinin markası ne? döşenmiş parke masif mi? duvarlarda kullanılan boya seten mi? gibi sorularla, yani makyaja bakarak evini alıyor. Halbuki makyaj dışındaki binanın iç yapısına bakarak ev almalı. Makyaj malzemesini değiştirmeniz üç günlük iş. Evinizin içine ustayı soktuğunuzda bütün fayans, seramik, mutfak gibi mimari unsurları 3 günde değiştirebilirsiniz. Ama betonunuzu kırıp değiştiremezsiniz, demirlerinizi söküp yeniden koyamazsınız. Zemininize tekrar su izolasyonu yapamazsınız."
"Malzeme raporunu isteyin"
İnşaatı devam eden binalarda sorgulama yapmanın mümkün olacağını ifade eden Topçu şöyle devam ediyor: "Bitmiş bir binada kaba inşaatın uygulamasını görmek mümkün değildir. Ama inşaat devam ederken bir ev alınıyorsa yapılması gerekenler çok basit; inşaat sahasına gidip sorgulamak. Projeyi görmek, kullanılan malzemelerin raporlarını bakmak, kullanılan betonun ve demirin cinsini raporlarını görmek inşaatın kalitesi hakkında bazı ipuçları verebilir. Müşteriler buna zaman ayırırlarsa, pazar günleri dışarıya çıktıklarında, inşaata 15 dakika uğrayıp kaba inşaatlarının ne durumda olduğunu görürlerse ve sorgularlarsa bu işi üçüncü ziyarette öğrenmeye başlarlar. Eğer hiç anlamazlarsa bir inşaat mühendisi arkadaşa rica edip bu raporları birlikte incelemeleri gerekiyor."
"Kalfa ile inşaat bitiren var"
Türkiye'de inşaat sektörünün çok iyi ve doğru bir şekilde ilerlediğini kaydeden Osman Topçu, "Ama ne yazık ki istatistiklere baktığımızda doğru inşaatı yapan müteahhit sayısı ile genel inşaatçıların sayısı arasındaki oran yüzde 15'i geçmiyor. Yani bağımsız hazır betoncuların mesleklerini sorduğunuzda inşaat mühendisi olan insan sayısı çok azdır. Dolayısıyla başka mesleklerden gelmiş arkadaşlarımız hazır beton yapmaktalar. Hazır beton inşaatın en temel işidir. Ayrıca sadece kalfa çalıştırarak inşaat yapan birçok meslektaşlarımız da var. Tabi ki herkesin her işi yapma hakkı var. Bu ülkenin yeterince mühendisi var. Bu insanları doğru kullandığımız zaman, onlara hak ettikleri değeri verdiğimiz zaman doğru sonuçları alacağız.
1 YTL'lik 'etriye' unutulursa bina çökebilir
Öncelikle evin statik sistemini iyi anlamalı. Binalarımız kiriş kolonlu, ya da perde sistemle çözülebilir. Perde sisteminde inşa edilen binalar depreme karşı yanal yükleri minimuma indiren binalardır. Bu tür binalar hiçbir zaman çökmezler. Yıkılabilirler. Bunun da sebebi binanın yapıldığı zemin kötü olmasına bağlanır. Yapmaları gereken şey betonarme sistemi iyi incelemek. Eğer müşteriler bu konudan hiç anlamıyorsa bir mühendis arkadaşlarıyla ya da Mühendisler Odası'na danışarak alınacak evin binası hakkında bilgi alınabilir.
İSA SEZEN