Genel

Ev dekorasyonunda başrol mutfakların!

Mutfaklar evin en önemli yerlerinden. Ne de olsa yaptığınız yemeğin kalitesi mutfağınızın fonksiyonelliğiyle doğru orantılı. IKEA yetkilileri mutfak sahiplerine ışıklandırmadan ölçülere kadar farklı öneriler veriyor

Bir mutfak tasarlanırken o mutfağın büyüklüğü ve planı, yerleşimle kullanımını da etkiler. Mutfaklarda yer alan buzdolabı, ocak ve evye arasındaki çalışma üçgeni bu alanın konumu dikkate alınarak tasarlanır. Eğer bu üçgen arasındaki uzaklık yeterli büyüklükteyse mutfaktaki çalışma koşullarını da verimli kullanabilirsiniz.

Mutfak gereçleri yerleştirilirken, mutfaktaki doğal iş akışının nasıl sağlanacağı ön planda tutulmalı. Mutfakta çalışırken sağ el kullanılıyorsanız, parçalar soldan sağa doğru; bulaşık makinesi, bulaşık tezgah alanı, evye, tezgah, pişirme ünitesi ve mutfak eşyalarının yerleştirileceği tezgah alanı sırasıyla konulur. Yemek pişirilen alanın çevresindeki dolaplara pişirme işlemi sırasında kullanılabilecek eşyalar yerleştirmekte fayda var. Ancak hareket imkanının sınırlandırılmamasına dikkat edin.

Mutfak planlarken alanın aydınlatılması da önemli. Genel aydınlatma seviyesi tavandan bir aydınlatmayla sağlanırken, fonksiyonel aydınlatma için mutfak gibi nemli alanlarda kullanılması test edilmiş ürünleri tezgah altlarında ve dolap üstlerinde kullanabilirsiniz. Seçilen aydınlatma kullanımıyla mutfağın atmosferi değiştirilebilir, istenildiğinde daha profesyonel bir görünüm elde edilebilinir.

şžEKLİNE GÖRE ÖNERİLER

TEK TARAFLI MUTFAK: Tüm aletler ve dolaplar duvara konumlandırılabilir. Bu tarz yerleşimde çalışma üçgeni yaratılmasına gerek yok. Dar alanlar veya orta ölçekli evler için uygun.

İKİ TARAFLI MUTFAK: İki taraflı mutfaklar için çok alana gerek yok. Mutfağın bir tarafı açık tezgah olarak planlanırken diğer tarafında duvar dolaplarından yararlanabilirsiniz. Bu planlamayla açık mutfak ve bar tipi çözümler yaratılabilir.

ADA MUTFAKLAR: Bu tip mutfaklar iki kişinin birlikte yüz yüze çalışabilmesine olanak sağlar. Ada aynı zamanda oda bölücü olarak işlev görür. Etrafında dolaşabilir ve yeterli miktarda çalışma yüzeyi oluşmasını sağlar.

L şžEKLİNDE MUTFAK:   Oldukça fazla çalışma ve depolama alanı sağlar. Ancak köşelerle çalışmak ve kullanışlı hale getirmek zordur. Köşelerden en iyi şeklide yararlanabilmek için iç düzenleyicilerden yararlanılmalı.

AçIK L şžEKLİNDE MUTFAK: Odadaki kapı ya da pencere yerleşimi nedeniyle L şeklinde mutfak oluşturulamıyorsa, açık L şeklinde mutfak köşe dönmeden iki ayrı modülle alandan yararlanmayı sağlar.

U şžEKLİNDE MUTFAK: çalışma alanları arasındaki mesafe geniş olmayacağından en güvenli ve en kullanışlı şekildir. En çok depolama alanı bu şekildeki mutfaklarda oluşur. Tabii ki köşe bulunması alanın kullanımını zorlaştırır. Bu yerleşim en az sekiz metrekare gerektirir.

TEZGAHIN YANI YIKAMA İçİN İDEAL

Buzdolabı, yemeğin hazırlandığı tezgahtan rahat bir uzaklığa yerleştirilmeli. Buzdolabının çevresinde, kolay erişim için boş alana ve içinden çıkarılanları koymak için tezgah alanına ihtiyaç var.

Pişirme ünitesinin her iki yanında da sıcak eşyaların konulması için tezgah alanı gerekiyor. Böylece dökülme ya da istenmeyen kazalara yol açılması da önlenmiş oluyor.

Yıkama alanı için en uygun yer ana tezgahın hemen yanı. Evyenin yanında bulaşıklık ve bulaşık makinesi bulunabilir. Bu da, yüklemeyi kolaylaştırır ve yere dökülmeleri en aza indirir.

Hakan GENCE / HÜRRİYET  CUMARTESİ