Genel

Ev ekspertiz hizmetini kimler almalı?

Malatya’da konut ekspertiz hizmeti sunan Tapu Eksperi şirketi, vatandaşların gayrimenkulle akıllarında olan tüm sorular yanıt buluyor. Tapu Eksperi Genel Müdürü Engin Yalçın: “Ekspertiz hizmetini herkesin internet üzerinden birkaç dakika içerisinde sipariş verebileceği şekilde sunduk." dedi...

“Türkiye’nin online gayrimenkul eksperi” sloganı ile yola çıkan gayrimenkul değerleme şirketi Tapu Eksperi, Malatya’daki konutlar için de yoğunlukla ekspertiz hizmeti veriyor. Peki konut ekspertiz nedir?

Malatya Gerçek’in haberine göre, konut ekspertiz ya da halk dilindeki tanımı ile ev ekspertiz, taşınmazın değerinin bağımsız ve tarafsız şekilde tespit edilip, konutun konumu ve çevre ile bağlantısı, imar durumu, tapuda mülkiyeti etkileyen hakların varlığı, gayrimenkulün piyasa değeri gibi konularda lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından şeffaf, güvenilir ve tarafsız bir şekilde araştırılıp rapor halinde sunulması hizmetidir. 

Malatya'da konut ekspertiz hizmetleri sunan gayrimenkul değerleme şirketi Tapu Eksperi Genel Müdürü Engin Yalçın:

“Malatya’da yapılan toplam konut ve iş yeri satışlarının büyük bir kısmında ekspertiz hizmetinin alınmadığı tahmin edilmektedir. Bu konut satışlarının büyük bir kısmı, konut ekspertiz hizmeti alınmadan, güven duygusuna dayalı gerçekleşmektedir. Satın alınması planlanan taşınmazın, tapu dairesinde bulunan kayıtları; beyan, şerh açısından riskler taşıyor olabilir veya gayrimenkul resmiyette başka bir gayrimenkul olabilir ya da taşınmazın gerçek değerinin üzerinde bir değer biçilmiş olabilir. Kısacası satın alma işleminin risksiz ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için, lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından şeffaf ve tarafsız bir şekilde araştırılıp raporlanmalı. Böylelikle, olası tüm risklerden korunmuş olunur. “ şeklinde konuştu. 

“İnsanların gayrimenkulle ilgili akıllarına gelen her türlü soruyu cevaplamayı amaçlıyoruz.”

Ekspertiz hizmetinin kullanımının yaygın olmadığını ifade eden Yalçın, “Ekspertiz hizmeti ikinci el otomobil sektöründe yerleşmiş bir uygulamadır: Bugün kimse ekspere göstermeden ikinci el otomobil satın almaz. Ancak ikinci el bir otomobilden daha pahalı ve riskli olmasına karşılık aynı uygulama, gayrimenkul piyasasında yaygın hale gelmemiştir. Bize göre bunun nedeni, gayrimenkul sektöründe bu hizmete erişimin daha karmaşık ve güç olmasıdır. Tapu Eksperi olarak, ekspertiz hizmetini herkesin internet üzerinden birkaç dakika içerisinde sipariş verebileceği şekilde sunarak bu eksikliği gidermeyi amaçladık. Ayrıca ekspertiz hizmetinin yanı sıra belediye inceleme, durum tespit ve fiyat görüş gibi çeşitli hizmetler sunarak insanların gayrimenkulle ilgili akıllarına gelen her türlü soruyu cevaplandırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Peki, Ev Ekspertiz Hizmetlerini Kimler Almalı?

Konut satın alırken, satın alınan konutu olan değerinin üstünde almak istemeyen ve risk söz konusu olmadan yatırım yapmak isteyen her konut alıcısı bu hizmetten faydalanmalıdır. Konut ekspertiz hizmetlerinden yalnızca ev almak isteyenler değil, evi olan mülk sahipleri de yararlanabilir. Konutlarını piyasadaki gerçek fiyatına göre satışa sunmak ve alıcılara mülklerinin yasal durumları hakkında güvence verme gibi durumlarda kullanabilirler. 

Konut satışında ekspertiz şartı!