Genel

Ev eşyası nakliyecileri mobilyayı söküp takacak!

Ulaştırma sektöründe, araç seferi herhangi bir sebeple yapılamamışsa ya da hareket saatinde aşırı gecikme olursa; yolcu, söyleşmeden cayıp ödediği ücreti ve varsa zararını isteyebilecek

 Bagaj ücreti kalkıyor

Ulaştırma sektöründe, araç seferi herhangi bir sebeple yapılamamışsa ya da hareket saatinde aşırı gecikme olursa; yolcu, söyleşmeden cayıp ödediği ücreti ve varsa zararını isteyebilecek. Yolcu, aksine bir sözleşme yoksa, bagajı için ayrı ücret ödemeyecek. İl şžehirlerarası toplu taşıma araçlarında başkasını rahatsız eden yiyecekler tüketilemeyecek. Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Ulaştırma firmaları, bilette belirtilen yerin başka bÜ®r kişiye verilmesi; bilette gösterilen araç yerine onunla aynı düzeyde olmayan başka bir aracın sefere konulması; araçta ilk yardım malzemesi bulundurulmamasının yaratacağı sorunlardan sorumlu olacak.

Haksız rekabete son

Kamyon ve dolmuşlarda sık görülen 'Tekrakibim THY; 'Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton' gibi yazılar kaldırılacak. Ev ve büro eşyası taşıması yapan nakliye firmalarının'yükümlülükleri, mobilyaların sökülmesi ve kurulması ile eşyanın yüklenip boşaltılmasını da kapsayacak. Malların fiyatlarını yanıltıcı, kötüleyici beyanlar, reklamlar, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak, işyerine, 'Paris'ten diplomalı terzi', 'Christian Dior'un kalfası' gibi sahte belge asarak haksız rekabet yaratanlara, 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sorumluluk sigortası

Meslekleri gereği bir hata yapıp, tazminat talebiyle karşılaşacağını düşünen kişilerin düzenleyeceği sözleşmelerle
ilgili olarak, 'sorumluluk sigortaları' kavramı Türk hukukuna ilk defa girdi,Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat,   kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi karşılaştıkları tazminat taleplerini, sorumluluk sigortası kapsamında karşılayabilecek. 3 Anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi  , için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (şžPK) izin alınacak. İzinsiz para toplayana 6 ay hapis cezası.

şžirkete internet zorunlu

Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet ' sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Küçük ölçekli işletmelere ise internet sitesi kurmaları için 1 yıl süre verilecek. Saldırgan satış teknikleriyle müşterinin karar verme özgürlüğü kısıtlanamayacak. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, saldırgan satış yöntemi olarak değerlendirilecek.
Bugün/Bilal çETİN