Sektörel

Ev fiyatları artıyor! Konut sahipliği oranı düşüyor mu?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin bugünkü köşesinde konut fiyatlarını ve konut satışlarını kaleme aldı. İşte Emre Alkin'in o yazısı... Emre Alkin, yazısına "Geçenlerde dünya üzerinde en hızlı konut fiyatı artışı yaşanan ülkelerle alakalı bir sıralama viral şekilde sosyal medyayı dolaştı" ifadelerini kullanarak başladı ve Türkiye'nin nominal ve reel rakamlarda ev fiyatlarında şampiyon olduğuna vurgu yaptı

Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin bugünkü köşesinde konut fiyatlarını ve konut satışlarını kaleme aldı. Emre Alkin, yazısına "Geçenlerde dünya üzerinde en hızlı konut fiyatı artışı yaşanan ülkelerle alakalı bir sıralama viral şekilde sosyal medyayı dolaştı" ifadelerini kullanarak başladı ve Türkiye'nin nominal ve reel rakamlarda ev fiyatlarında şampiyon olduğuna vurgu yaptı. 

 

"İşin gerçeği herkes öyle ya da böyle konut fiyatlarının sürekli artmasını bahane ederek "bugün alayım çünkü gelecekte daha pahalı olacak" diyerek konuta yöneliyor" diye konuşan Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin, Türkiye'de ev almanın ayrıntılarına değindi. 

İşte Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin'in konut sektörüne ilişkin o yazısı...

Emre Alkin, vatandaşların ve yatırımcıların konuta yönelmesiyle yalnızca konutların değil imar izni olan arazilerinde hızla prim yaptığına dikkat çekti. 

"Türkiye'den sonra sıralamada ilk 5'te yer alan Avustralya Yeni Zelanda bir zamanlar düşük faiz sebebiyle Japon Kadınlarının "carry trade" amaçlı yatırım mecrası olmuştu" ifadelerini kullanan Alkin, oradaki gayrimenkul ve konut yükselişinin sürdüğüne, Çekya ve Slovakya'nın da cazibe merkezi olduğuna vurgu yaptı. 

Geçtiğimiz senenin ilk çeyreğinde ev fiyatlarında yaşanan yükselişlerde 2'nci sıraya yerleşen Amerika Birleşik Devletlerinin 7. sırada olduğunu aktaran Alkin, "Hemen ardından gelen Güney Kore ile beraber yüzde 10'un üzerinde konut fiyat yükselişi gerçekleştirmişler. İlk 10 Ülkenin bulunduğu listede Jersey adasının 9. sırada olması normal, fakat bir başka Doğu Avrupa Ülkesi olan Estonya'nın listeye girmiş olması dikkat çekici" şeklinde konuştu. 

KONUT SAHİPLİĞİ AZALIYOR MU? 

"Vergi avantajı sağlayan Jersey gibi yerleri bir kenara bırakırsak, inşaat maliyetlerinin artışıyla talep artışının yan yana gelerek fiyatları yükselttiği az sayıda ülkeden biri Türkiye olarak karşımıza çıkıyor" diye kouşan Emre Alkın, düşük faiz oranlarıyla yükselen yerli talebe ek olara, vatandaşlık hakkı için konut satın alanlar da dahil olunca Türkiye'nin 1. olmasının kaçınılmaz olduğunu aktardı. 

 

Hem satılık hem kiralık konut fiyatlarının aynı anda yükseldiğini vurgulayan Alkin, mülk sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların da arttığını dile getirdi. 

Alkin, "Yılsonu enflasyon yüzde 45 veya üzerinde gerçekleşirse, yıl içinde müzakere edilmiş rakamın üzerine bir de bu eklenecek. Bu durum metropollerin tamamında merkezden dışarı doğru bir göç dalgası yaratacak gibi gözüküyor" şeklinde konuştu ve son 10 sende konut sahipliği oranının yüzde 61'lerden yüzde 57'lere düştünü dile getirdi. 

Hanelerde konut sahipliği oranının da yüzde 60'da 55'e düştüğünü belirten Alkin, "Konut furyası ancak konut sahipliği oranı düşüyor" açıklamasında bulundu. 

Konutta üretim yavaşladı mı? Sektörü neler bekliyor? 

Altın fiyatları hızla düşüyor! Bugün gram altın, çeyrek altın ne kadar? 27 Nisan 2022 güncel altın fiyatları...

Motorine bu geceden itibaren indirim müjdesi! Akaryakıtta şok! Opet, Petrol Ofisi, Total ve Shell 27 Nisan fiyat listesi

Milyonlarca araç sahibi dikkat! Zamlı tarifeye sayılı günler kaldı! Zamlı Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları ne kadar?