'Ev fiyatları balon' diyenlere çarpıcı açıklama! İşçilik ve malzeme fiyatları konut fiyatlarına kafa tutuyor!
Evini yenilemek isteyenlerin neredeyse bir 'ev parası' tutarında ödedikleri işçilik ve malzeme fiyatları çileden çıkarttı. Piyasa Analisti Selçuk Ergin (Selcoin) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla işçilik ve malzeme fiyatlarındaki gerçek tabloyu ortaya çıkardı.
Konut fiyatları son zamanlarda fahiş rakamlara ulaştı. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar son zamanlarda, konut alabilmek için yüksek fiyat ve faiz oranlarına karşı mücade eder hale geldi. Konut fiyatları gündemden bir gün olsun düşmezken, ev fiyatlarının balon olduğunu düşünenler için Piyasa Analisti Selçuk Ergin (Selcoin)'den çarpıcı açıklama geldi. Selçuk Ergin, sosyal medya hesabından 'ev parası' miktarında işçilik ve malzeme fiyatlarına değindi.
Ergin, yeni bir ev almak isteyip de alamayan mevcuttaki evini yenilemek isteyen vatandaşların tadilatlara neredeyse bir ev parası ödediğini söyledi. Tadilat ve işçilik ücretlerindeki fahiş rakamları açıklayan Ergin, ''2 sene önce yapılan bir tadilatın aynısını, aynı usta yüzde 350 fiyat farkıyla yaptığını gördüm bugün.'' diyerek tepki gösterdi.
Ergin, malzemelerde enflasyon yerine doları baz aldıklarını ama o süre zarfında doların yüzde 100 bile artmadığına vurgu yaparak bu gelişigüzel yapılan artışlara isyan etti.
Ergin sosyal medya hesabı X'ten işçilik ve malzeme fiyatlarındaki gerçek tabloyu ortaya çıkararak önerilerde bulundu. İşte Ergin'in sosyal medya hesabından yaptığı o paylaşım ve gelen yorumlar...
Ev fiyatları balon diyor millet.. ama gerçekten bir kaç tadilat ile cebinizden 1 ev parası daha çıkabilir mevcut durumda.
2 sene önce yapılan bir tadilatın aynısını, aynı usta %350 fiyat farkıyla yaptığını gördüm bugün. Nerelere gelmiş bu işler..
Verilen fiyat teliflerinde detay yok. Sadece toplam fiyat var. Kdv hariçtir yazıyor.
Enflasyon yerine doları baz alıyorlar ama o süre zarfında dolar %100 bile artmadı.
Fikrimce,
Fatura ve Teklif bildirilirken/alınırken:
*İşçilik maliyetleri faturaya dahil etmeli.
*Yapılan işte kullanılan malzemelerin satış fiyatı vs bildirilmeli.
Bir skala oluşması lazım takip edilebilir olması lazım. Enflasyonun çok çok üzerinde ve inanılmaz fahiş piyasa şartları var hizmet sektörü başta olmak üzere.
Online alışveriş de böyle karışık.. Trendyol’da X bir tatlıcı dükkanında bir ürün 1000TL fiyatında, aynı tatlıyı bizzat gidip alınca 500TL. Tercübe ediyoruz hepsini. Bu aradaki istenen fiyat farkının kullanıcıların bilmesi lazım. Kim alıyor? Nereye gidiyor?
Yurtdışında bilinip takip edilebiliyor benzer örnekler.
Verilen teklif için işçilik ve malzeme maliyetlerinin detaylarının talep edilmesi sonrası bu talebi yerine getirmedi Usta.
Bu kadar büyük paralarla çalışıp, bakkal defterine rakam yazıp müşteriye uzatılması da ayrı bir olay.