Ev fiyatları ikiye katlandı! Doğru konutu bulmak için bu detayları gözden kaçırmayın! Ev almak isteyenler dikkat!
Ev fiyatlarının ikiye katlandığı bu dönemde doğru evi bulmak da zorlaştı. Ev alacak vatandaşlar 'Konut alırken nelere dikkat edilmeli?, Kendime uygun evi nasıl seçerim?' gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. İşte ev alırken dikkat edilmesi gerekenler... Kovid-19 salgını sürecinde yeni arzda yaşanan yavaşlama ve inşaat maliyetlerindeki yükseliş ev fiyatlarının fitilini ateşledi
Ev fiyatları son bir senede iki katına çıktı. Kovid-19 salgını sürecinde yeni arzda yaşanan yavaşlama ve inşaat maliyetlerindeki yükseliş ev fiyatlarının fitilini ateşledi. Daha sonra kur etkisiyle maliyetlerde kaydedilen rekor yükselişler, yatırım için yönelenler ve yabancıların yoğunlaşan alımları da talebin artmasını sağladı ve fiyat yükselişleri engellenemedi. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre son 1 senede ev fiyatları yüzde 96,4 yükseldi, ortalama metrekare fiyatı ise ise 8.640 TL'ye ulaştı. Yani 100 metrekarelik bir ev 864 bin TL oldu.
FİYATLAR YÜKSELDİ AMA TALEP CANLILIĞINI KORUYOR
Büyükşehirlerde ve yazlık bölgelerde konut fiyatları daha da yüksek seyrediyor. Örneğin megakent İstanbul'da metrekare ortalaamsı 13.836 TL'ye, İzmir'de 10.061 TL'ye yükseldi. Kısaca megakent İstanbul ve İzmir'de ortalama bir evin bedeli 1 milyon lirayı aştı.
Ancak konut sahibi olmak isteyenler fiyatların daha da yükseleceğini düşünerek zaman kaybetmiyor, yüksek fiyatlar karşısında talep canlılığını koruyor.
Konut alacakların gözden kaçırmamaları gereken detaylar bulunuyor. Peki ev alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte ev alırken dikkat edilmesi gerekenler...
EV ALIRKEN TÜM DETAYLARA BAKIN
Hem fiyatların yükseldiği hem de seçeneklerin azaldığı bu ortamda doğru konutu bulmak da zor hale geldi. Fiyat yükselişlerinden etkilenmek istemeyen kişiler acele karar alabiliyor. Ancak ev alırken gözden kaçırılan en ufak bir ayrıntı, gelecekte büyük sorunlara sebep olabiliyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; evinizin sizi memnun etmesi için fiyatından çevresine, tapusundan sosyal imkanlarına kadar tüm ayrıntıları dikkatlice incelemeniz gerekiyor.
KONUT ALIRKEN ADIM ADIM NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
1- ÖN ARAŞTIRMA YAPILMALI
Binanın yaşı, kullanılan malzeme, kaçak kat çıkma ve kolon kesme gibi bir durum olup olmadığı araştırılmalı. Burada öncelik deprem güvenliği. Ancak konutun alım amacına göre özellikler değişebilir.
Oturmak için alınan bir konutta, iç özellikleri (oda sayısı, büyüklüğü vs.) gibi beklentiler karşılanmalı. Hastane, toplu ulaşım, eğitim, aleşveriş, yeşil alan ve işe yakınlığı, bölgenin gelişim potansiyeli konutun değerini etkilerden hayatı da kolaylaştırır.
Yatırım için alınan bir konutta, geri dönüş süresi hesaplanmalı. Türkiye'de amortisman süresi 19 yıl, bu süre kira getirisi yüksek yerlerde düşüyor. Stok biriken bölgelerde kira getirisi düşebilir. Konutun yer aldığı çevrenin gelişim potansiyeli de önem arz ediyor; büyük projeler, yeşil alan ve ulaşım projeleri konuta prim yaptırabilir.
2- EVİ DOLAŞIRKEN DİKKAT
Taşınırken hayal kırıklığı yaşamamak ve ekstra masrafların ortaya çıkmaması için konutun iyice kontrol edilmesi gerekli. Su, elektrik, doğalgaz saatleri ve konut tesisatı kontrol edilmeli. Duvarlarda küf, parkelerde esneme, seramiklerde kırık, vitrifiyelerde pas olup olmadığı değerlendirilmeli. Ankastre ürünlerin ve kombinin fiyat kapsamında olup olmadığı öğrenilmeli. Enerji Kimlik Belgesi sorulmalı. Konut marketten alınıyorsa teslim aşamasında sözleşme maddelerine uygun olup olmadığı incelenmeli ve teknik şartnamed belirtilen malzemelerle evde kullanılan malzemeler karşılaştırılmalı.
3- FİYAT TESPİT ETME
Konutun beklentilerinizi karşıladığını düşünüyorsanız sıradaki aşama fiyat. Bölgedeki diğer ilanlar incelenmeli ve fiyatlar hakkında fikir edilnilmeli. Satış fiyatı kapsamında tapu harcı, Katma Değer Vergisi (KDV) gibi harç ve vergilerin bulunup bulunmadğı öğrenilmeli. Aidat bedeli ve hangi kullanımların aidata dahil olduğu öğrenilmeli.
4- KREDİ KULLANIRKEN
Konut kredisi faizleri şu anda kamu bankalarında yüzde 1.29 seviyesinde ancak 0.99 ve 0.89 paketleri son kampanyalarla devreye alındı. En uygun konut kredisini bulmak için, aylık gelirinize göre bir ödeme planı hazırlamalı ve en çok kaç lira taksit ödeyebileceğinizi belirlemeniz gerekiyor.
Kredi kullanımında bankaların aldığı masraflar da hesaplanmalı. Ekspertiz değeri 500 bin Türk Lirası ve daha altında olan evlerin yüzde 90’ına kadar, 500 bin liranın üzerinde olan konutların da yüzde 80’ine kadar kredi kullanma imkanı veriliyor. Kredi kullanırken, aylık ödemelerin artırılarak minimum vadesinin seçilmesi en mantıklısı, çünkü vade uzadıkça faiz artar.
5-TAPUYA GİDİN
Ev içinize sindi, fiyatı konusunda anlaştınız ve finansmanı çözdünüz. Şimdi araştırma aşaması bulunuyor. İnşaat ‘resmen’ tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz. İskansız bir konutu almak risklidir. ‘Kat irtifakı’ tapulu bir ev alıyorsanız, belediyeye giderek, iskan müraacatının yapılıp yapılmadığını ve inşaatın projeye uygun olup olmadığını sorun. Kat mülkiyeti alınmışsa, inşaat projesine, tüm mevzuatlara uygun demektir. Evin tapu kaydı üzerinde ipotek, haciz gibi bir şerh, beyan olup olmadığını kontrol edin. Evin ruhsatını, iskan belgesini, mimari projesini inceleyin. Dairenin konumu, alanı ile mimari projedeki konumu, alanı arasında fark olup olmadığını tespit edin. Alanın net mi brüt mü olduğunu sorgulayın. Daireye düşen otopark alanı ve adet olarak kullanım hakkının ne kadar olduğu bilgisini alın.
6-DEVİR NEREDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK?
Konutların tapu devri yalnızca tapu dairelerinde yapılır. Noterde sadece ön ödemeli satış sözleşmesi imzalanır. Ancak konut alım satımlarında tapu dairelerinde yapılan devir işlemlerinin noterlerde de yapılması Meclis’in gündeminde.
Konut sahibi olmak isteyenlere müjde! 0,99 faizli konut kredisi verilecek!
Ev fiyatlarında konut kredisi paketi fırsatçılığı! Fiyatlar anında katlandı!
İstanbul'da fiyatlar yüzde 127 arttı! Ev alacaklar dikkat! İşte değeri en çok artan o iller...