Ev fiyatları ne olacak?
İnşaat sektörü, kurdaki dalgalanmalar sebebiyle ithal inşaat malzemelerine erişimde zorluklarla karşılaşıyor. Maliyetleri ciddi şekilde artan bu ürünlerin yerine, yerli malzemelerin kullanılmasıyla konut fiyatlarının yüzde 15 oranında düşeceği belirtiliyor.
Türk inşaat sektörü önemli bir sınavı daha başarıyla vermek için harekete geçti. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sektörün ithal inşaat malzemeleri yerine yüzde 100 yerli kaynaklardan ihtiyacını karşılaması amacıyla adım attı.
Tedarikçiler ile müteahhitler arasında mal-hizmet alışverişi için oluşturulan proje veri ve talep bankası YapıRadar'dan kararla ilgili yapılan açıklamada, yerlilik oranının artmasıyla inşaat sektöründe yeniden bir ivme yaşanabileceğine dikkat çekildi.
“Emlak fiyatlarını yüzde 15 oranında düşürmesi bekleniyor’
İthal ürünlerin inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkilediğine vurgu yapan YapıRadar Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın, “İnşaat sektörü, 400’ün üzerinde iş kolunu bünyesinde barındıran, milyonlarca insanın ekmek yediği bir sektör. Covid-19 sürecinde sınırlar kapanınca inşaat firmaları ürün tedariğinde sorun yaşamıştı. Sektörümüz, yılın ilk yarısında inşaat malzeme fiyatlarında yaşanan dalgalanmadan oldukça etkilendi. Yerli üretimin desteklenmesi, ithal edilen inşaat malzemelerinin yerine yerli malzemelerin kullanılması, konut fiyatlarını da doğrudan etkileyerek yüzde 15’lere varan oranlarda değiştirebilecek.
İnşaat malzemeleri ithalatı geçen yıla göre yüzde14,5 geriledi
İMSAD’ın Temmuz 2020 verilerine göre, inşaat malzemeleri ithalatının Haziran ayının da altında kaldığına dikkat çeken Devrim Ünal Saygın, “İnşaat malzemeleri ithalatı Temmuz ayında 543 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde14,5 geriledi. İthalat ortalama birim fiyatı ise Temmuz ayında 2,84 dolar/kg seviyesine çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam, 2,79 dolar/kg olarak kayıtlara geçmişti” açıklamasında bulundu.
İnşaat malzemesi maliyeti pandemiyle birlikte yıllık yüzde 6,66 arttı, çözüm dijital platformlarda
TÜİK verilerine göre; Kovid-19 döneminin de etkisiyle inşaat maliyeti endeksinin arttığına dikkat çeken Saygın, “Malzeme endeksinde de yıllık yüzde 6,66 artış görüldüğünü’’ söyledi. Tedarikçiler, maliyetleri düşürmek için yeni yollar ararken; bir taraftan da yeni müşteri, görünürlük ve yetersiz teklif gibi sorunlarla da uğraşmak zorunda kaldılar. Ancak tüm bu sorunların çözümü, dijital platformlar ile mümkün. Bizler, YapıRadar olarak yılda ortalama 20 bine yakın projeyi takip ediyor, tedarikçiler ile müteahhitler arasında bir performans köprüsü oluşturuyoruz. Bu sayede inşaat firmaları, proje aşamasından tamamlanma aşamasına kadar, projelerindeki her türlü mal ve hizmet alımlarını platform üzerinden talep ederek tedarikçi şirketlere ulaşıyor ve teklif alıyorlar. Böylece uzun zaman alan ve pahalıya mal olan alım süreçleri, uygun fiyatlarla ve kısa sürelerde tamamlanıyor” diye konuştu.