30 / 04 / 2024

Ev hanımlarına yönelik emeklilik şartları neler? İsteğe bağlı emeklilik şartları...

Ev hanımlarına yönelik emeklilik şartları neler? İsteğe bağlı emeklilik şartları...

İsteğe bağlı sigorta ile ev hanımları emekli olabilirken, yapılacak olan düzenleme kapsamında ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecekler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan düzenleme yapılacağını ve üçte bir prim desteği verileceğini duyurdu.



İsteğe bağlı olacak şekilde sigorta ile ev hanımları emekli olabilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da, "Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlattık." diye konuştu.

EV HANIMLARINA ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI! 

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Ev hanımları sigortalılığı ve emekliliği ile ilgili bir düzenleme hazırlıklarına yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şunları kaydetti; "Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi ile ilgili çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. İsteğe bağlı sigortalılık doğrultusunda, yükümlü olunan primin üçte birinin devlet tarafından ödenmesi yönünde bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü ve biz bunu yerine getireceğiz. ve bu süreçte de ev hanımları mevcut durumda sigorta sistemine girip, emekli olabiliyor. Düzenleme ile birlikte primin 3’de 1’ini devlet karşılayacak. Bu destek, asgari ücret ile sınırlı olacak. " dedi.

EV HANIMLARININ İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK ŞARTLARI NELER?

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için aranan şartlar şunlardır:

– İlk şart 18 yaşından büyük olmaları ve başka bir yerde çalışmamaları.

– Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, gibi el sanatlarını evde kendi imkanları ile çalışıp üreterek satışını yapmaları lazım.

Ev hanımlarına yönelik emeklilik şartları neler? İsteğe bağlı emeklilik şartları...

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair yazı alınır ve ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ doldurularak kimlik fotokopisi ile başvuru yapılıyor. Başvurunun ardından ev hanımlarının sigorta başlangıç tarihi, isteğe bağlı sigortalılık başvuru tarihini takip eden günden itibaren başlatılmaktadır.

Buna göre, vergiden muaf olarak evde el işi yapan kadınların, kendileri tarafından belirlenecek olan kazancın yüzde 32’si oranında prim ödeneceği kaydedildi. Prim ödemesinin yüzde 20’si malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortası oluyor ve yüzde 12’si ise Genel sağlık Sigortası'ndan oluşuyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLACAKLAR?

Ayrıca, emeklilik için kadın sigortalılar Bağ-Kur doğrultusunda yer alan 9000 gün prim ödemek zorundalar.. Emeklilik için diğer şartlar için çalışmalar devam etmekte. Örneğin; ev hanımlarının emekli olabilmesi için 58 yaşını doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir iş yerinde işçi olarak çalışmış olan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olma şansına sahip.

İŞKUR açıkladı! Çalışmayanlara, ev hanımlarına ve öğrencilere günlük 654 TL, 719 TL verilecek!

Ev hanımlarına 2 bin TL ödeme ne zaman yapılacak?

Ev kadınlarına yönelik emeklilik torba yasada!  

25 yıl evli kalana 2.133 TL prim desteği verilecek...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön