Sektörel

Ev, iş yeri ve arsa alacaklar dikkat! Takibe düşmemek için bunları sakın gözden kaçırmayın!

Ev, işyeri, arsa gibi gayrimenkuller satın alınırken genellikle hukuki ve teknik riskler gözden kaçırılabiliyor. İmara ve projeye aykırılıklar nedeniyle binlerce gayrimenkul idari takibe alınabiliyor. Peki, gayrimenkul alırken ya da satarken riskleri en aza indirmek için neler yapılabilir? Fakat satışların hiç de azımsanmayacak bir bölümü; idari takip, hukuki uyuşmazlık, taahhüt edildiği gibi teslim edilmeme ve taşınmazdan istenildiği gibi faydalanamama gib durumlar nedeniyle yeni alıcısına sorun yaşatıyor

Türkiye’de her yıl ortalama 2 milyon 500 bin adet gayrimenkul satışı gerçekleştiriliyor. Fakat satışların hiç de azımsanmayacak bir bölümü; idari takip, hukuki uyuşmazlık, taahhüt edildiği gibi teslim edilmeme ve taşınmazdan istenildiği gibi faydalanamama gib durumlar nedeniyle yeni alıcısına sorun yaşatıyor. 

Uzun senelerdir taşınmaz hukuku alanında çalışan Hukukauyguncom Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Faik Çalışan, taşınmaz satın aldıktan sonra yaşanabilecek sorunlara ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

 

Peki gayrimenkul alım satımlarında nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Hukukauyguncom Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Faik Çalışan, taşınmaz satın aldıktan sonra yaşanabilecek sorunlar ile ilgili yaptığı açıklamasında; asliye hukuk mahkemelerinde görülmekte olan yaklaşık 3 milyon 800 bin davanın yüzde 30’unu taşınmaz kökenli uyuşmazlıklardan meydana geldiğine vurgu yaptı. 

Konuya ilişkin "İlgili kamu idarelerinde taşınmazlara ilişkin şikayetlerin ve bununla ilgili yapılan takiplerin şehrin yapı stokunun yüzde 5 ila 10’u arasında olduğu bildiriliyor" diye konuşan Faik Çalışkan, bu açıdan bakıldığında gayrimenkulün hukuki ve teknik risklerinin araştırılmaması sebebiyle satın alma amacının gerçekleşmediği vakaların, her yıl yapılan satışların en az yüzde 15’ini

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Faik Çalışan, hukuki ve teknik risklere karşı yapılacakları açıkladı. 

İşte gayrimenkul alırken hukuki ve teknik risklere karşı yapılacaklar:

"Tapu kaydında, imar planında, mimari projesinde, lokasyonunda ve kadastral durumunda oluşabilecek tüm riskler analiz edilmeli.

İnşası henüz tamamlanmamış yapılar için müteahhidin geçmiş yıllar performansı, gayriemnkule ilişkin açılmış ya da açılabilecek davaların tespiti için pasif tapu kayıtları, lokasyon, nitelik ve imar planlarının önceki ve mevcut durumlarına bakılmalı. 

Vatandaşlarımız satın almak istedikleri konutun niteliğinden ortaya çıkan risklerle karşı karşıya kalabilirler. Örneğin, size konut olarak satılan bir gayrimenkul tapuda ofis vasfında ise sorun yaşayabilirsiniz."

Faik Çalışkan, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Bitmemiş yapılarda iskandan sonra yapılan terası bağımsız bölüme dahil etme, odaları kat koridorlarına taşırma gibi işlemler ileride mağduriyetlere yol açar.

Konutta yapılan her projeye aykırılık bir başka risk teşkil eder. Örneğin çatı katı terasının kapatılarak dairenin büyütülmesi… Bu davalar çoğu zaman tapu kaydında da görünmediği için vatandaş aldığı taşınmazın sorunsuz olduğunu düşünüyor ancak yanılıyor.

Boğaziçi öngörünüm, özel çevre koruma alanları gibi lokasyon bakımından hassas yerlerde yapılan imalatların imar barışı ve sair sebeplerle hukuka uygun olduğu ileri sürülerek satışı yapılıyor ancak bunlar da ileride sorun çıkarmaya aday taşınmazlar.

HUKUKA UYGUNLUĞUNA BAKILIYOR 

Riskleri araştırılmadan alınan gayrimenkuller nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları engellemek için Hukukauyguncom sitesini hayata geçirdiklerine dikkat çeken Çalışkan, "İşimiz riskleri ortaya koyarak vatandaşa güvenli bir satın alma deneyimi sunmak. Uzmanlardan oluşan kadromuzla, taşınmazın hukuki ve teknik niteliklerini araştırıp risk ölçüm, analiz ve tavsiye hizmeti veriyoruz" açıklamasında bulundu ve raporlama hizmeti sayesinde gayrimenkulün sahip olduğu potansiyel riskin zamanla fiyatı da etkileyeceğini öngördüklerini belirtti. 

DEPREM RAPORU ÖNEMLİ 

İstanbul’daki deprem riskinin de altını çizen Çalışkan, konuyla ilgili olarak, "Ancak maalesef taşınmaz alıp satarken ‘deprem risk raporu’ almak aklımıza gelmiyor" dedi ve bu noktada sundukları en önemli hizmetin, mevcut evin ya da satın alınmak istenen evin deprem risk raporuna bir tıkla ulaşılabilmesi olduğunun altını çizdi. 

Ev alacaklar dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin!

Uygun fiyatlı arsa ve tarla satışında rekor kırıldı! Ev alamayanlara yeni alternatif! 

TOKİ'den Aydınlılara 198 yeni konut müjdesi! Sakın kaçırmayın!