Kent Haberleri

Ev kadınları nasıl emekli olacak? 25 yıl evli kalanların emekli olacağı iddiası doğru mu?

Ev kadınları belli miktarda ödeme yaparak emekli olabiliyor. Peki emekli olabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlar tam olarak neler?Evli kalma süresine bağlı olarak olmasa da belirtilen primleri ödeyerek ev kadınlarının da emekli olma imkanı bulunuyor

Ev kadınlarının da emekli olabilmesini sağlayan  düzenlemeler pek çok kişi tarafından yeterince bilinmiyor. Evli kalma süresine bağlı olarak olmasa da belirtilen primleri ödeyerek ev kadınlarının da emekli olma imkanı bulunuyor.

Ak Parti’nin seçim beyannamesinde yer verilen ev kadınlarının emekli olmasına yönelik kolaylık getirilmesi pek çok vatandaşın bu konuyu araştırmaya başlamasına neden oldu. Peki ev kadınlarının da emekli olmasını sağlayan şartlar neler? Kimler bu haktan yararlanarak emekli olabilir ve ne yapmaları gerekir?

Ev kadınlarının da emeklilik hakkına kavuşmasının kolaylaştırılması amacıyla, isteğe bağlı sigorta prim ödemelerinde devlet bu miktarın üçte birini karşılayacak.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, bu konuya değindiği yazısında, bazı haber sitelerinde ve sosyal medyada zaman zaman yer alan ev kadınlarının emekliliği konusuna ilişkin soruyu yanıtladı.

Peki ev kadınları nasıl emekli olabilecek? Hangi şartları yerine getirmeleri gerekiyor?

Bir okurun 1995 yılında işe giren, yalnızca 959 prim günü ödemesi bulunan ve ardından sigortalı çalışmayarak çocuk sahibi olan eşinin nasıl sigortalı olacağı, 25 yıl ve üzeri evli olan kadınların emekli olabileceğine yönelik iddiaların doğru olmadığına yönelik soruya Ahmet Kıvanç ayrıntılı yanıt verdi.

25 YIL EVLİ OLAN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

25 yıl evli olanların emeklilik hakkı kazandığına yönelik iddiaların bazı muhalefet milletvekillerinin TBMM’ye sundukları yasa tekliflerinden kaynaklandığını belirten Kıvanç, yasa tekliflerinin her zaman yasalaşmadığına vurgu yaparak özetle şu yanıtları verdi:

Kamuoyunda beklenti yaratsa bile bu tür iddialar gerçeği yansıtmıyor. 2023 Seçim Beyannamesinde Ak Parti’nin Aile Koruma Kalkanı Programı uyarınca ev kadınlarının emeklilik hakkına kavuşmasını kolaylaştıracak düzenleme ile söz konusu 25 yıllık evlilik iddiasını birbirine karıştırmamak gerekiyor.

Yürürlükteki kanuna göre,  sigortalı bir işte çalışmamış kişiler isteğe bağlı olarak sigortalı olabiliyor ve söz konusu hakkı ev kadınları da kullanabiliyor.

PRİM ÖDEMESİNİN 3’TE 1’İ DEVLETTEN

Bu şekilde sigortalı olmak isteyen ev kadınları, 1 Temmuz’da geçerli olan yeni asgari ücretten prim ödemesi yapacak. Buna göre en düşük 4.292,64 lira aylık prim ödemesi yapılacak. 

Seçim beyannamesinde açıklanan düzenleme yürürlüğe girdiğinde ise bu aylık prim miktarının 3’te 1’inin ödemesini devlet yapacak. Böylece söz konusu prim ödemesinin 1.430,88 liralık kısmı devlet tarafından karşılanacak. Sigortalı vatandaşa kalan miktar ise 2.861,76 TL olacak. Bu konuda yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor.

 

KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLUNUYOR?

Bağ-Kur kapsamında sayılan sigorta primleriyle emeklilik için prim günü yeterli gelmeyenler ise yaştan emeklilik hakkı kazanabiliyor. İlk sigortası 8 Eylül 1999 tarihinden yapılan SSK’lılar 3600 prim günü ile kadınlarda yaş olarak 58, erkeklerde 60’ta, Bağ-Kur’dan sigortalı olanlar ise 5400 prim gününü tamamlayarak kadınlarda 56, erkeklerde 58 yaşında emeklilik hakkına kavuşuyor.

İsviçre 85 bin işçi alacak!

Pek çok EYT’li bunu bilmiyor! Maaşınız bağlanmadıysa bu hakkınızı kullanabilirsiniz!

Kurbanda Tarım İşletmeleri indirimi! Yüzde 20 daha ucuza satılıyor!