Ev kira artış oranı hesaplama örneği!
Türk Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kira nasıl hesaplanır? İşte ev kira artış oranı hesaplama örneği..
Ev kira artış oranı hesaplama örneği!
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.
Kira bedeli, yıllık sözleşmenin yenilenmesi halinde arttırılabiliyor. Yenilenen kira döneminde kira bedelinde ne kadar artış yapılacağı da aynı kanunda açıklanıyor. Mevzuata göre, mesken ve işyerlerinde artış hesabı farklı yapılıyor.
Evde; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.
Ancak işyerinde, sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyerinde sözleşmede anlaşılan oranda artış yapılıyor.
Peki, enflasyon oranlarına göre ev kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Ev kira artış oranı hesaplama örneği
TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.
Ev kirası artış oranı hesabında bu oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Haziran ayında evdeki kiracıya en fazla yüzde 6,52 oranında zam yapılıyor.
Enflasyon oranları Haziran 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com