22 / 12 / 2024

Ev kiralamayı düşünenler dikkat! Sakın bu hatayı yapmayın!

Ev kiralamayı düşünenler dikkat! Sakın bu hatayı yapmayın!

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kirada yüzde 25 sınırının kaldırılması sonrası kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan kriz giderek büyürken, Av. Iyaz Çimen da kiraya çıkmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir konuya değindi. 



Kiralardaki yüzde 25 sınırının kalkması ile beraber konut sahipleri ile kiracılar arasında başlayan soğuk savaş giderek daha da derinleşti. Konut sahipleri, kiracılara akla gelmeyecek bazı şartlar koymaya başladı.

Konut kiralayacakların son dönemlerde en sık karşılaştığı da tahliye taahhütnameleri oldu. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, kiracılara henüz evi tutmadan ‘çık’ baskısıyla karşı karşıya bırakan tahliye taahhütnamelerine ilişkin uyarılar yaptı.

SAKIN HATAYI YAPMAYIN

Son günlerde sık sık gündeme gelen fahiş kira artışları sonrası kiracısıyla tahliye sorunu yaşamak istemeyen konut sahiplerinin konut kiralama şartı tahliye taahhütnamesi oldu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesi gibi tarafların özgür iradeleriyle imzalayabilecekleri hukuki bir doküman olduğunu dile getiren Av. Iyaz Çimen, "Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan tahliye taahhüdünün kira sözleşmesiyle aynı gün yapılmaması gerekiyor. Buradaki temel mantıkta da kişinin kiracının bu taahhüdü verirken kendi serbest, özgür iradesine göre hareket etmesini hedefliyoruz. Kiralanma gününde tahliye taahhütnamesi veriliyorsa bu kez kiracının anahtarı almak amacıyla bunu verdiğini kabul ediyoruz. Eğer bir baskı oluşturduğunu ve özgür iradesiyle karar vermediğini kabul ederek taahhüdün geçersiz olduğuna karar veriliyor" dedi.

Ev kiralamayı düşünenler dikkat! Sakın bu hatayı yapmayın!

"AYNI AÇIĞA ATILAN İMZA GİBİ..."

Yaptığı açıklamada kişinin tahliye taahhüdü ile zorlanamayacağını kaydeden Çimen, kira sözleşmesinin imzalanması anında talep edilen tahliye taahhütnamelerinin geçerli olmadığını dile getirdi.

Konut sahiplerinin söz konusu bu durumun önüne geçmek için boş tahliye taahhütnamesi almaya başladığını dile getiren Çimen, "Boş şekilde alınan tahliye taahhütnamesi aynı açığa atılan imzanın geçerliliği gibi geçerlilik arz eder. Son dönemlerde de şarta bağlı tahliye taahhütnamesi verilmesi sıklaştı. İşte tam da bu noktada da Yargıtay'ın görüş değiştirdiğini söyleyebiliriz.

Objektif kısaslara göre verilen şarta bağlı tahliye taahhütnamelerin geçerli olduğunu Yargıtay kabul ediyor bu nedenle de burada kira sözleşmesindeki kullanma hakkının sonlanmasına yönelik verilen tahliye taahhütnameleri geçerlidir" dedi.

Ev kiralamayı düşünenler dikkat! Sakın bu hatayı yapmayın!

"KİRACI CEZA ÖDEYEBİLİR"

Açıklamasında tahliye taahhüdünde belirtilen tarihte kiracının mülkü tahliye etmesi gerektiğini dile getiren Av. Çimen, aksi halde tahliye davası açılması riski doğduğunu dile getirdi. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bunun masraf ve ücretlerini de yine kiracının karşılaması durumunda kaldığını dile getiren Çimen, şunları söyledi: Burada özellikle verilmiş olan tarih yani tahliye edilecek olan tarih en önemli kısım aslında. Çünkü o tarihte anahtarı teslim etmesi gerekli. Aksi halde teslim etmediğinde mülk sahibinin hukuki işlem başlatma hakkı doğuyor. Eğer ki tahliye tarihinde teslim edilmediyse mülk sahibi bir ay içinde icra yoluna başvurmak kaydıyla tahliyeyi isteyebilir.

Tahliye taahhütnamesinin eğer ki geçerlilik şartlarında veriliş tarihinde veya düzenlenme tarihinde herhangi bir problem arz etmiyorsa ve içerik olarak da doğru bir taahhüt verilmişse bu sefer taahhüdünün verilmiş olduğu tarih de kişinin mülkü boşaltmış olması ve boş bir biçimde anahtarını teslim etmesi gerekli. Aksi durumda bununla ilgili tahliye süreciyle muhatap olma riski de var. Bazı kira sözleşmelerinde verilen taahhüt tarihinde eğer ki kiracının mecbur boşaltmadığı durumlar söz konusuysa bir ceza ya da herhangi bir gecikme bedeli ödemesi gerekebilir.

'TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜ KULLANIRIM' TEHDİDİ...

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kiranın azami artış oranlarının belirlendiğini dile getiren Çimen, “Yurttaşlar söz konusu bu oranların üzerine artış gerçekleştiremiyor. Pratikte de enflasyondan kaynaklı kira bedellerinin düşük kalması halinde kiracıları ‘tahliye taahhüdünü kullanırım’ tehdidiyle talep ettikleri kiraya ikna etmeye çalışıyorlar. İkna etmemesi halinde de tahliye taahhüdünü kullanıyorlar. Bu kez de kiracıyı tahliye edip yeniden kiralamayla mülk sahibi yine talep ettiği kira oranına erişebiliyor” dedi.


'6 AY İLE 1 BUÇUK SENE ARASINDA SÜREÇ NETİCELENİYOR'

Çimen açıklamasında “Biz sizinle bir kira sözleşmesi imzaladığımızda belirli bir eşyanın kullanılmasına ilişkin bir anlaşma da yapmış oluyoruz. Tahliye taahhüdünde de az önce belirttiğim gibi anlaşmayı sona erdirmeyi taahhüt ediyoruz. Yani belirli bir tarihi olmuş oluyor. Verildiği tarih de belirli. Tahliye edeceğimiz tarih de belirli. Söz konusu bu tarih geldiğinde eğer ki kiracı anahtarı teslim etmiyorsa gayrimenkul sahibinin o taahhütle beraber icrai işlem yapma hakkı doğuyor. Tahliye süreci yoğunluğuna göre değişmekle beraber tahliye taahhüdünün olduğu durumlarda 6 ile 1,5 sene arasında sürecin neticelendiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

 

İstanbul'da ev sahiplerinin kiracı şartı: Memur olacak, eve misafir getirmeyecek!

Emekli ev sahibinden isyan: İstanbul ve Eskişehir'de lokantaları olan kiracım 30 bin TL'lik evde 5.950 TL'ye oturuyor!

Elinde avucunda altın olanlar ABD Merkez Bankası'ndan gelen haberle sarsıldı!


Geri Dön