Kira

Ev kiralarken ne kadar kapora verilir? Kapora geri verilir mi?

Ev kiralayan pek çok kişi belirli miktarlarda kaparo vermektedir ancak kaporanın ne kadar olacağına ilişkin yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle ev kiralamayı planlayan pek çok kişi ‘Ev kiralarken ne kadar kapora verilir?’ ve ‘Kapora geri verilir mi?’ sorularına da yanıt arar. İşte, kaporBu ödeme ile ev sahibi olası bir gecikme kaybettiği zamanı telafi eder

Ev kiralarken verilen kapora, hukuki açıdan “Güvenmelik” anlamını taşır ki, bu kişinin henüz kira kontratı yapmadan önce o evi tutacağına ilişkin verdiği bir güvencedir. Bu ödeme ile ev sahibi olası bir gecikme kaybettiği zamanı telafi eder. İşte, ev kiralarken verilen kaparo hakkındaki detaylar…

KAPORA NEDİR?

Kapora, hukuki literatürde “Güvenmelik” anlamını taşır. Bir mal veya hizmet alırken, sözleşme yapılmadan önce verilecek bedelin bir bölümü alıcı tarafından kaparo olarak ödenir. Bu işlem ev kiralarken de geçerlidir ve kiracı ev sahibine bir miktar ücret ödemesi yaparak, evi bir süreliğine rezerve etmiş olur.

Kaparo ile kiracı, kiralama işlemini garanti altına almış olur. İleride meydana gelebilecek anlaşmazlıkların önlenmesi için kaparo miktarının sözleşme yapılarak belgelenmesi gerekir. Bu sözleşmede, ev sahibine ödenen tutar, sözleşmenin ne kadar süre geçerli olduğu ve diğer bilgilerin de açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

 

EV KİRALARKEN NE KADAR KAPORA VERİLİR?

Ev kiralarken verilmesi gereken kaparo bedeli kanun ile belirtilmemiştir ve bu bedel tamamen ev sahibinin inisiyatifine kalmıştır. Ancak genellikle kaparo olarak kiranın yüzde 10’u veya yüzde 25’i gibi bir tutar istenmektedir.

Burada kiracı taraf, kaparo ödemesi yapmadan önce mutlaka bir sözleşme istemelidir. İster ev sahibi ister gayrimenkul danışmanı veya emlakçı ile görüşme yapılsın sözleşme imzalanmalı ve  

gibi bilgiler sözleşmede yer almalıdır.

 

KAPORA GERİ VERİLİR Mİ?

İlk olarak kaporanın geri alınabilmesi için sözleşme yapılması gereklidir, aksi takdirde tüm inisiyatif ev sahibine kalır. Aynı zamanda kaparo verilirken evin kira kontratının yapılması için belirtilen sürenin aşılması halinde ev sahibi kaybettiği zamanın telafisi için kaporayı geri ödememe hakkına sahiptir.  

Daha önce de belirtildiği gibi kaporayı alabilmenin yolu sözleşmeden geçmektedir. Eğer kişi evi kiralamaktan vazgeçerse, sözleşmede yer alan cayma bedeli ev sahibinde kalır. Diğer yandan kişinin haklarını yasal olarak alabilmesinin yolu yine sözleşmeden geçer.

Kaparo alabilmek için geçerli olan bir diğer durum ise ev sahibinin mülkünü kiralamaktan vazgeçmesidir. Burada da etik olarak ev sahibinin aldığı kaporayı geri ödemesi gerekir.

Kira stopajı nedir? Nasıl hesaplanır? Kira stopajı ne zaman ödenir?