Emlak Terimleri

Ev kirası artış oranı 2015!

Yenilenen kira sözleşmesinde aynı şartlar geçerli oluyor. Ancak, yalnız kira bedelinde belli bir artış yapılabiliyor. Peki, yıllık ev kira artışı nasıl hesaplanır? İşte ev kirası artış oranı 2015...

Ev kirası artış oranı 2015!

Yıllık olarak yapılan mesken kiralamalarında, kira dönemi sona ermeden tarafların sözleşmeyi feshedici bir bildirimde bulunmamaları halinde sözleşme yenilenmiş kabul ediliyor. Yenilenen kira sözleşmesinde aynı şartlar geçerli oluyor. Ancak, yalnız kira bedelinde belli bir artış yapılabiliyor.


Ev sahibi kiracısına zam yaparken, hesaplamayı istediği oranda değil; Borçlar Kanunu kapsamında öngörülen oranlarda yapmakla mükellef oluyor.


Kanun gereğince,  Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre ev kirası artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor. Söz konusu enflasyon oranları her ay yine TÜİK tarafından açıklanıyor.


Nisan ayında açıklanan veriler şu şekilde;

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Buna göre Nisan ayı kira artış oranı %3,41 olup, kira bedeli üzerinden en fazla bu oranda zam yapılabiliyor.


Ev kirası elden ödenir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com