Emlak Terimleri

Ev kirası artışı hesaplama 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde de artış yapılıyor. Kira bedeline yapılacak bu artış, kira sözleşmesinde belirtiliyor. İşte ev kirası artışı hesaplama 2015...

Ev kirası artışı hesaplama 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde de artış yapılıyor. Kira bedeline yapılacak bu artış, kira sözleşmesinde belirtiliyor.


Ancak ev sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmanın enflasyon oranlarından yüksek olmaması gerekitor. Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ev kirası artışı hesaplamasında kullanılacak oranlar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanıyor. Açıklanan verilere göre bu ay Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı. 


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Buna göre ev kirası artış hesabında en fazla yüzde 4,80 oranında zam yapılabiliyor. Örneğin kira bedeli 1000 TL olan bir evin yeni kira döneminde kira bedeli 1048 TL olarak hesaplanıyor.



Ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com