Ev kirası zam oranı 2015!
Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların imzaladığı sözleşmesinin kira dönemi sonunda yenilenmesi halinde kira bedeline yapılacak zam hesabı kuralları kanunda açıklanıyor. İşte ev kirası zam oranı 2015..
Ev kirası zam oranı 2015!
Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların imzaladığı sözleşmesinin kira dönemi sonunda yenilenmesi halinde kira bedeline yapılacak zam hesabı kuralları kanunda açıklanıyor.
Kanunen kira sözleşmesine en fazla dönemin enflasyon oranlarına göre zam yapılıyor. Kira zam hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.
Örneğin; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.
Buna göre ev kirası zam oranı, yüzde 4,80 oluyor. Kira bedelini düşük bulan ev sahibi ile kira bedelini yüksek bulan ev sahibi kiranın belirlenmesi için dava açabiliyor.
Dava açma süresi ve kararın etkisi
Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.
Ev sahibi kontratta yazılandan fazla zam yaparsa ne olur?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com