Emlak Terimleri

Ev sahibi aidat öder mi?

Apartman ve site sakinleri ortak alanların giderleri için aidat ödemekle mükellef oluyor. Peki, kiracı varken ev sahibi aidat öder mi? Evde oturmayan ev sahibi aidat öder mi? Aidat ile ilgili hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenleniyor

Aidat, apartman ve site sakinleri ortak alanların giderleri için tahsil ediliyor. Aidat ile ilgili hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenleniyor. 

Kanunen kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; 

Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; Katılmakla yükümlü oluyor.

Peki, kiracı varken ev sahibi aidat öder mi? Evde oturmayan ev sahibi aidat öder mi? İşte merak edilenler...
 

KİRACI VARKEN EV SAHİBİ AİDAT ÖDER Mİ?

Kanuna göre aidat ödemek ev sahibinin sorumluluğunda oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre ev sahibi kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi, yönetici aylığı gibi giderlere ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderlerine katılmakla yükümlü oluyor. 

Ancak konut ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinde apartman aidatı, kiraya ek olarak belirtilir ve kiracı tarafından ödenmesi talep ediliyor. Dolayısı ile apartmanda sunulan günlük hizmetler için alınan aidat kiracıların sorumluluğunda oluyor.

Aidat borcunu ödemeyen kiracıya apartman yönetimi tarafından dava açılabiliyor. Eğer kiracı aidatını ödemezse ve kira sözleşmesinde aidatlar ile ilgili bir hüküm bulunuyorsa mal sahibi kendisine dava açabiliyor. 

Davada kiracıdan ödenmeyen aidat miktarı geçen sürede yaşanan faizleri ile birlikte alınıyor. Eğer kiracı ödeme yapamıyor ise bu ceza hacze çevriliyor. Kiracıdan aidatın tahsil edilememesi halinde ise müteselsil sorumluluk nedeni ile bu aidat bedeli, mal sahibinden tahsil ediliyor.

EVDE OTURMAYAN EV SAHİBİ AİDAT ÖDER Mİ?

Oturmadıkları evin aidatını ödemek istemeyen ev sahipleri, yasal olarak bu daireler için aidat ödemekle mükellef oluyor. 

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabiliyor. 
 

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Kira elden verilebilir mi?