Emlak Terimleri

Ev sahibi en çok ne kadar depozito isteyebilir?

Kiralanan gayrimenkulün zarar görmeyeceğine dair kiracıdan alınan paraya depozito deniyor. Peki, gayrimenkul kiralamalarında depozito en fazla ne kadar olabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Kiralama işlemlerinde istenilen bu teminat bedeli önceden veriliyor ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınıyor

Bir evi kiralamak istediğiniz takdirde, eve ilk girişinizde kira bedelinin yanı sıra sizden depozito adı altında bir ödeme de talep edilebiliyor. Kiralama işlemlerinde istenilen bu teminat bedeli önceden veriliyor ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınıyor. 
 
Konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito verilmesi hakkında usul ve esaslar Türk Borçlar Kanununun 342. maddesinde “Kiracının güvence vermesi” başlığı altında yer alıyor. Peki, depozito en fazla ne kadar olarak istenebilir? 

Depozito en fazla ne kadar olabilir? 

Gayrimenkul sahibi, teminat bedeli konusunda Borçlar Kanunu kapsamında belirlenmiş sınırlara sahip oluyor. Kanun kapsamında ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebiliyor, ama daha fazlasını isteyemiyor. 

Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak isteniyor. Bazı ev sahipleri iki kira bedeli de talep edebiliyor. Ayrıca evin içinde bulunan demirbaşlara göre de teminat miktarı üç kira bedelini aşmayacak şekilde talep edilebiliyor. 

Depozitoyu geri almak için gayrimenkul sahibine, evin boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekiyor. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde yapabiliyor. 

Eve ya da demirbaşlara kullanıcı hatası sebebi ile bir zarar gelmişse ev sahibi, depozitoyu bu zararları karşılamak için kullanma hakkına sahip oluyor. 

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Depozito kira yerine sayılır mı?

Dükkan kira sözleşmesi örneği 2022!

0.99 konut kredisi şartları nedir? 0.99 konut kredisi başvuruları başladı mı?

Tapu kayıt örneği nedir? Tapu kaydı örneği nasıl alınır?

Tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harcı online ödenir mi?

Ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar?

Prefabrik ev için imar izni gerekli mi?