Ev sahibi evi satarsa kiracı çıkmak zorunda mı? Kiracı bir evde kaç sene oturabilir?
Ev sahibi ve kiracılar iyi anlaşıp herhangi bir sorun yaşamayabilirler. Ancak iyi anlaşamayanlar bazı sorulara yanıt aramaktadır. Peki “Ev sahibi evi satarsa kiracı çıkmak zorunda mı?” İşte detaylar! Bir diğer yol ise; Temerrüt yolu ile denilen tahliye olabilir
KİRACI EN HIZLI NASIL TAHLİYE EDİLİR?
Kiracı en hızlı tahliye etmek için şu yollara başvurabilirsiniz;
İki ihtarla tahliye denilen; Eğer aynı kira yılına ait iki kira bedelinin ödenmemiş ise kiracıya iki tane ihtarname gönderilir ve 2 tane ihtarname gönderildikten hemen sonra kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açılması gerekmektedir. Bir diğer yol ise;
Temerrüt yolu ile denilen tahliye olabilir. Kiracı kirayı ödemezse ona ihtarname çekilir. Anılan ihtarname ile; “kira bedelini 30 gün ödemesi, ancak ev sahibinin sözleşmeyi iptal edilebileceği belirtilir akabinde 30 gün içerisinde kiracının gene ödememesinde hemen evden çıkarmak mümkün değildir. Bunun için icra yoluna gidilir.
Peki “Ev sahibi evi satarsa kiracı çıkmak zorunda mı? Kiracı bir evde kaç sene oturabilir?” İşte bu ve benzeri soruların merak edilen yanıtları…
KİRACI BİR EVDE KAÇ SENE OTURABİLİR?
10 yıllık sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bundan dolayı da ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini aktarması gerekmektedir.
EV SAHİBİ EVİ SATARSA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MI?
Kira sözleşmelerine uygulanacak hükümler açısından Türk Borçlar Kanunu’nda konut ve çatılı işyeri kiraları için özel düzenlemeler getirildi. Bu bahsedilen düzenlemelerden bir tanesi de 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 351. Maddesi hükmüdür. Söz konusu hükme göre kiralanan taşınmazın satılması tek başına kiracının çıkarılmasında etkili değildir. Yani konutun satılmış olması halinde kiracı, yeni ev malikinin haklı sebepleri bulunmadığı zamanda, evden çıkmak zorunda değildir. Yeni malikin kiracıyı evden çıkarabilmesi için, kira konusu evin, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer vatandaşlar için konut veya işyeri ihtiyacı bulunması gerekir.