Genel

Ev sahibi evi satma bahanesiyle kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahipleri istediği zaman kiracısını evden çıkarabilir mi? Ev sahibi kiracısını nasıl çıkarabilir? İşte bu soruların merak edilen yanıtları!Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme durumu yaşanmaz

EV SAHİBİ KİRA SÖZLEŞMESİNİ YENİLEMEZSE NE OLUR?

Kira sözleşmesi güncellenmezse ne olur? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı olan vatandaş, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullar ile bir yıl için uzamış olur. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme durumu yaşanmaz.

Peki “Ev sahibi evi satma bahanesiyle kiracıyı çıkarabilir mi?” İşte bu ve araştırılan diğer soruların yanıtları…

KİRA KONTRATI VAR EV SAHİBİ EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Kira sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu değildir. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenlere sahip olması gerekir. Bu nedenle de başında kira borcunu ödemediği için kararsızlığa düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gelebilir. Kiracıya noterden ödeme yapılması için ihtar gönderilip 30 gün süre verilir.

EV SAHİBİ EVİ SATMA BAHANESİYLE KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Yeni ev sahibi ile yeniden bir sözleşme yapılmasına ihtiyaç yoktur. Ama yeni ev sahibinin hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi gerekmektedir. Bu konuyu özetlersek de ev satıldı diye kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu bulunmaz.

KİRACIYA KAÇ AY ÖNCE İHTAR ÇEKİLİR?

Kiracı eğer bir kira bedelini ödemez ise ya da bu kira bedeli olmak zorunda değildir. Yan giderler Örneğin, aidat bedeli ödenmez ise kiracıya en az 30 günlük süre verilir ve ihtar çekilir. Bu ihtarda eğer 30 günlük süre içinde bedeli ödemez ise sözleşmeyi iptal e dileceği yazılı olur.

EVİN KİRA DEĞERİ NASISL HESAPLANIR?

Gayrimenkule ödediğiniz parayı aylık brüt kira gelirine böldüğünüz zaman gayrimenkulün aylık kira çarpanını, aylık kira çarpanını da 12'ye böldüğünüz zaman da yıllık kira çarpanını elde edersiniz.

KİRACI EVDEN ÇIKMIYOR NE YAPMALIYIM?

Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyor ve evden çıkmıyor ise dava yoluyla tahliye edilebilir. Tapu devri yapıldıktan sonra 1 ay içerisinde ihtarname yollanmaz ise yeni ev sahibi, kirayı verene ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş sayılmaktadır.