Genel

Ev sahibi hangi durumlarda ihtar çekebilir?

Kiracılar, hangi durumlarda tahliye edileceğini detaylıca bilmelidir. Örneğin, Ev sahibi hangi durumlarda ihtar çekebilir? İşte bu sorunun yanıtı…Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir

KİRACI TAHLİYESİ NEDİR?

Kiralanan mülklerde kiracının herhangi bir nedenle taşınmazdan hukuki yollar ile çıkarılmasına kiracı tahliyesi anlamına gelir. Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir. Tahliye taahhütnamesi, kiracı tahliyesi davası, tahliye talepli icra takibi vs. çeşitli yollar mevcuttur.

İşte diğer detaylar...

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA İHTAR ÇEKEBİLİR?

Kiracının eve dikkatli ve özenli bakmaması ve komşularla iyi geçinmeme bu temel konularda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içerisinde bu istenmeyen durumların düzeltilmesini aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.

Daha detaylı açıklarsak; tadilat nedeni ile kiranın ödenmemesi ve tahliye taahhütnamesine dayanarak da kiracı çıkarılabilir. Kiraya veren kişinin; kendine, eşine, üstsoyuna yahut altsoyuna veya kanuni olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilere konut sağlama ihtiyacı hasıl olursa kiracı tahliye davası açılarak kiracının tahliyesi istenebilir. Bu noktada tabii ki uyulması gereken bazı süreler söz konusudur. Eğer belirli süreli kira sözleşmesi söz konusu ise öngörülen sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde fesih yani iptal bildirimi için öngörülen sürenin başlangıcından itibaren 1 aylık süre içinde bu dava açılabilir.

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DİYE KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

Kiracının, kirasının ödememesi, haklı ihtarla cezalandırılması gerekir. Kira sözleşmesine aykırılık denilen bir durum söz konusu ise mesela, kuaför olarak kiralanın bir yerin restorana çevrilmesi durumunda kiracının evden çıkması istenebilir. Bunun yanında kişinin taşınmazı satması ve satın alanın ihtarname çekerek, ‘burada ben oturacağım’ diyebilir. Bunun için de kiracıya 6 ay süre verilmek zorunda. İhtiyaç sebebi. Yani ‘Oğlum, kızım ya da kendim oturacağım’ deme durumunda yani bu türden tahliyede ise 3 yıl kiraya verilmez. Bu maddelerden herhangi oluşmamışsa kira sözleşmesinin süresi dolsa da kiracının tahliyesi yapılmaz.

10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

Kiraya veren, sözleşme süresinin bitiş süresine dayanarak sözleşmeyi iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilerek mümkün olmaktadır. Kiracı ve kiralayan arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu niteliktedir.  Ama on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Tapu alırken notere gidilir mi?

Apostil nedir nereden alınır?