Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?
Kiracılar ile ev sahipleri arasında kira sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşme her yıl güncellenir. Peki “Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?” İşte merak edilen soruların yanıtları…Ev sahibi, sözleşme süresinin bitiş süresini sebep göstererek sözleşmeyi iptal edemez
10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?
10 yıllık kira sözleşmesine dair pek çok soru sorulmaktadır. Ev sahibi, sözleşme süresinin bitiş süresini sebep göstererek sözleşmeyi iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilerek mümkündür. Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu nitelik taşır. Ancak on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının sonunda en az üç ay önce bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
İşte merak edilen “Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?” sorusunun yanıtı ve araştırılan diğer detaylar…
KİRACI KAÇ KEZ KİRA ÖDENMEZSE ÇIKARILIR?
Kiracı kaç kez kira ödenmezse çıkarılır sorusu her kiracıların sık sık sorduğu soruların başında gelmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352/2. Maddesi gereğince, aynı kira dönemi içerisinde iki defa haklı ihtar gönderilebilir, kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile yüz yüze kalabilir. Burada kira döneminden bahsedilen de bir yıllık kira süresine denk gelmektedir.
EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR?
- Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır ikamet eden kiracıya karşı tahliye davası açma hakkına sahiptir. Kiralayan kişinin ve bakmak ile yükümlü olduğu yakınları, akrabaları ve ailelerinin ihtiyaçlarından dolayı taşınmazın tahliyesi davası açılma hakkı bulunmaktadır.
- Kiralanan taşınmazda yani konutta yapılacak tadilat işleri nedeniyle tahliye mümkündür. Kiracıdan alınacak tahliye taahhütnamesi ile birlikte tahliye mümkün hale gelir. Kirayı, kiracı ödenmez ise aynı kira yılı içinde iki haklı ihtar gönderilerek kiracının çıkarılması mümkündür.
- Kiracının ya da eşinin yakınlarda başka bir evinin olması ve kiraya verenin bu durumu sonradan öğrenmesi durumunda gene tahliye davası açılma hakkı bulunmaktadır. Kira sürecinin devamı çekilmez bir hal aldıysa, yine kiracının çıkarılması davası açılabilir.
- Kiracı eğer özenli davranma yükümlülüğüne aykırı davranıyorsa gene tahliye mümkündür. İflas eden kiracının verilen süre içinde güvence göstermemesi durumunda kiracıyı çıkarma mümkündür.
2023 emekli maaşları ne kadar oldu?