Genel

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Ev sahibi kiracıları istediği zaman evden çıkarabilir mi? Ev sahibinin bu konudaki konumu nedir? İşte hem ev sahiplerinin hem de kiracıların merak ettiği detaylar!Bu durum belli şartlar sağlandığı zaman ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması kolay olmaz ama ancak mümkün olabilir

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DEYİP KİRAYA VERİRSE NE OLUR?

Evin sahibi kendim oturacağım diye talepte bulunup, kiracıyı çıkarabilir mi? sorusu da sıkça sorulmaktadır. Bu durum belli şartlar sağlandığı zaman ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması kolay olmaz ama ancak mümkün olabilir.

Ancak ev sahibi kendim oturacağım deyip de kiraya verir ise ve bu durum da anlaşılır yani tespit edilir ise ev sahibi bir yıllık kira ve taşınma bedelini tazminat adıyla ödemek zorundadır. Eğer ev sahibinin ihtiyaç duyduğunu söyleyip çıkardığı kiracı, 10 yılı geçmiş bir süredir mülkte oturuyor ise de ve gerekli ihtarlar yapılarak süre verilmiş ise zaten ev sahibinin çıkarma hakkı saklı olduğundan dava ev sahibi lehine de sonuçlanabiliyor.

Peki “Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?” İşte sorulan soruların yanıtları…

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR?

Ev malikinin eve ihtiyacının olması halinde, kiracının mülkte on senedir yaşıyor olması yani, ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi ile kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı nedenleri olduğu zaman kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilir.

Mülk sahibinin bu konuta ya da iş yerine gerçekten ihtiyacı olduğu zaman kiracıyı çıkarabilir.

EV SATILINCA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MI?

Bu sorunun yanıtı pek çok kiracı tarafından sorgulanmaktadır. Eğer ev satıldıysa yani böyle bir durumda ev satıldı diye kiracının hemen evi boşaltmasına gerek yoktur. Zaten kiracı içerisinde evi satın alan yeni mülk sahibi, tapu devir tarihinden başlayarak bir ay içinde kiracının eline geçecek şekilde bir ihtarname göndermek zorundadır.

EVDEN ÇIKMAYAN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kiracının verdiği taahhüdün yani sözleşmede belirtilene göre hareket edilmelidir. Bu taahhüdün de yazılı olması gereklidir. Kiracı, taahhüde karşı konuttan çıkmazsa kiraya veren icraya başvurup ya da dava açıp, bu yola başvurarak konuttan çıkarım sağlanabilir. Boşaltmaya dair de tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içinde açılmış olmalıdır.