18 / 05 / 2024

Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Kiracı otururken ev satılabilir mi?

Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Kiracı otururken ev satılabilir mi?

Kiracılar, oturdukları evden dolayı ya da ev sahiplerinden kaynaklanan bazı sebeplerden ötürü sorunlar yaşayabilir. İşte kiracıların sorduğu sorular!



EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DEYİP OTURMAZSA NE OLUR?

Uzmanlar bu soruya yanıt verdi. 'Çocuğum oturacak' bahanesi ile kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi 'Oğlum oturacak' demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır. Ev satılsa bile kiracıya 6 ay süre verilmesi şart koşulmaktadır.

İşte “Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Kiracı otururken ev satılabilir mi?” sorularının yanıtları…

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DİYE KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

Ev maliki, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanuna göre bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev ya da işyeri gerekir ise kiracısını tahliye edebilir. Bunun için iptal etme sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekir.

KİRA SÖZLEŞMESİ YOKSA NE OLUR?

Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığı için kontratın bulunmadığı hallerde bile kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.

KİRACI OTURURKEN EV SATILABİLİR Mİ?

Kiracılık sıfatı kendiliğinden sona ermemektedir. Günümüzde artan kira fiyatlarından dolayı bazı mülk sahiplerinin bu tür yöntemler ile başvurdukları bilinmektedir. Kira ilişkisi kapsamında yer alan yasal haklarınız arasında kiracı mevcut konutta iken evin satılması ve kiracının çıkartılması mümkün değildir.

KİRACI KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEZ İSE NE OLUR?

Ev maliki, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam gerçekleştirilebilir. Ev sahibi, kira zammını istemeyen kiracıyı sözleşme bitimi ile beraber evden çıkarabilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyor ise kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.

TOKİ konut ve arsa başvurusu yapanlar aman dikkat! İyi niyetiniz kullanılmasın!

Annem kendi hissesini bana devredebilir mi? Çocuğu olmayan biri ölünce mirası kime kalır?


Geri Dön